1990 yıllarda Mardin ve çevresinde faili meçhul cinayetler işleyen JİTEM bünyesinde kurulduğu iddia edilen “Bıçak Timine” yönelik soruşturma derinleşiyor. Mardin Kızıltepe Cumhuriyet Savcılığı, Bıçak Timi’nin kurbanlarını gömdüğü düşünülen bölgede kazı başlattı. Dün sabah saatlerinde iş makineleri ile bölgeye gelen savcılar kurbanlara ulaşmaya çalışıyor. Albay Rıdvan Özden’in öldürülmesinde de parmağı olduğu iddia edilen Bıçak Timinin Ergenekon sanığı Atilla Uğur tarafından kurulduğu öne sürülüyor.
 
4 öğretmeni katlettiler
 
Gelen bir ihbar mektubunun ardından Bıçak Timi ile ilgili soruşturma başlatan Kızıltepe Cumhuriyet Savcılığı, timde yer alanların isim listesine ulaştıktan sonra kurbanların gömüldüğü noktaları araştırmaya başlamıştı. Eski JİTEM elemanları ve konu hakkında bilgisi olan vatandaşların ifadelerini alan savcılığa başvuran bazı tanıklar da bildiklerini anlattı. Tanıklar, 5 Kasım 1994 tarihinde Mardin’in Savur ilçesi Pınardere köyü yolunda 4 öğretmenin Bıçak Timi tarafından katledildiğini anlattı.
 
Tim’de 10 kişi görevliydi
 
Kızıltepe Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturulan Bıçak Timi’nin 1990’lı yıllarda dönemin Kızıltepe Jandarma Komutanı Atilla Uğur tarafından kurulduğu iddia ediliyor. Bıçak Timinin Mardin ve çevresinde işlenen bir çok faili meçhul cinayetin sorumlusu olduğu belirtiliyor. JİTEM bünyesinde çoğunluğu PKK itirfaçılarından oluşan bir gurup olarak kurulan Bıçak Timi’nin Mardin ve çevresinin yanı sıra Diyarbakırı da içine alan çok geniş bir alanda faaliyet yaptığı kaydediliyor. Kızıltepe bölgesinde yoğunlaşan bıçak timinde on kişinin olduğu tespit edildi.
 
Cizre’de Cemal Temizöz vardı
 
Eski JİTEM’çi Berdan Akdağ’ın farklı bölgelerde örgütlendiğini söylediği Bıçak Timi’ne “Bıçak Unsuru” deniyor. Yaptığı açıklamalarda Bıçak Timi’nin varlığına dikkat çeken Berdan Akdağ bölgede işlenen bir çok cinayetin sorumlusunun Bıçak Timi olduğunu öne sürmüştü. Akdağ bıçak timinin farklı bölgelerde yapılanmalarının olduğunu Cizre’deki yapılanmanın başında ise Albay Cemal Temizöz’ün olduğunu iddia etmişti.
 
Albay Özden’i Bıçak Timi öldürdü
 
BİÇAK Timi’nin, dönemin Mardin İl Jandarma Komutanı Rıdvan Özden’in öldürülmesinden de sorumlu olduğu iddia ediliyor. Özden’nin, bölgede öğretmenlerinde aralarında bulunan bazı sivilleri öldürmeye başlamasına karşı çıktığı için hakkında ölüm kararı verildiği öne sürülüyor. Bıçak Timinin ismi Diyarbakır Başsavcılığı’na gönderilen bir ihbar mektubunda da geçmişti. İhbarda Rıdvan Özden’in öldürülmesi şöyle anlatılmıştı: “Bıçak Timi, teröristlerle çatışmaya girdi. 6’sı ölü 11’i sağ olmak üzere 17 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi. ‘Bıçak’ timi, sağ ele geçirilen 11 kişiyi de kurşuna dizdi. Olay yerine korumalarıyla gelen Albay Rıdvan Özden de ensesine tek kurşun sıkılarak öldürüldü. Rahmetli bu time hep karşı çıkardı ve sürekli kavga ederdi.”