Açıklamada, 26 Mayıs 2010’da bazı müşteki vekillerinin Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, 'Porsuk Çayı ve muhtelif kanallarda düzenleme işi, masal dünyası yapımı ve Eskişehir kentsel gelişim projesi ihalelerine fesat karıştırıldığı, kamu zararına sebep olunduğu'nun iddia edildiği ve konu ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hassas bir çalışma yürütüldüğü bildirildi. Açıklamada, “Bu süreç içerisinde soruşturma ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca bilirkişi görevlendirmesi yapıldı. Bilirkişilerce iddiaya konu ihale dosyaları ve ihale sürecinden sonraki işlemler incelendi. Konunun hassasiyetle araştırılması, gerekli ifade ve beyanların alınabilmesi için Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'ne talimat verildi. 28 Ocak 2013 tarihinde Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğünce T.G.G, M.R.E, S.A, G.G, N.Z, R.O.T, E.Ş, A.D, Z.H.K, H.T, D.G, T.V, Y.K, K.O, H.D, R.B, A.F.B, A.Ü, Z.K, E.E, N.H, E.K, M.E. isimli 23 kişi ifadeleri alınmak üzere gözaltına alındı” denildi.
 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin avukatı Okan Cemal Yüksel, ''Dosyada gizlilik kararı var, neyle suçlandığımızı bilmiyoruz'' dedi.
Eskişehir'de polisin Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı operasyonda gözaltına alınan şahısların yakınları, Emniyet Müdürlüğü binası önüne akın etti. 20 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Büyükşehir Belediyesi'nin avukatı Okan Cemal Yüksel, ''Şu ana kadar 3 kişinin ifadesi alındı. Hepsi de serbest bırakıldı. Bizim bildiğimiz kadarıyla 20 kişi gözaltına alındı. Soruşturma genişler mi genişlemez mi bilmiyorum, fakat neyle suçlandığımızı da bilmiyoruz. Dosyada gizlilik kararı var. Bize herhangi bir açıklama gelmedi'' dedi.