Savcı Hakan Kılıç'ı 'Senin adaletin bu mu?' diyerek öldüren zanlının bir dönem PKK'nın dağ kadrosunda bulunduktan sonra etkin pişmanlıktan yararlandığı öne sürüldü. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde alışveriş yaparken uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç (30), yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Kılıç, tedavi gördüğü Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dün saat 03.30'da öldü. Savcı Kılıç'a yapılan saldırının detaylarına ulaşıldı. Ağrı Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip, saldırı ile ilgili yaptığı geniş çaplı araştırmalar sonucunda zanlının kimliğini belirledi: Doğubayazıt nüfusuna kayıtlı 30 yaşındaki Barış Batur.

MÜTALAADA 10 YIL CEZA


Saldırganın kimliği, saldırının nedenini de ortaya koydu. Alınan bilgiye göre Batur, yıllar önce PKK'ya katılarak bir süre dağ kadrosunda yer aldı. Ancak örgütten kaçan zanlı, güvenlik güçlerine teslim oldu. Tutuklanıp Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan PKK'lı Batur, yargılama sonunda silahlı çatışmalara katılmadığı tespit edildiği için örgüt üyesi olmak suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Batur, yaklaşık 2 yıl hapis yattıktan sonra "etkin pişmanlık" yasasından faydalanıp serbest kaldı. Cezaevinden çıkan Batur, geçen yıl bir gasp suçuna karışıp tekrar cezaevine gönderildi. Kılıç'ın hazırlandığı mütalaa ile zanlının 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istendi. Sanık Batur'a, geçen hafta sonuçlanan davada 10 yıl hapis cezası verildi, dosya Yargıtay'a gönderildi. Cezayı çok bulan Batur'un, bundan savcı Kılıç'ı sorumlu tutarak saldırıyı gerçekleştirdiği sonucuna varıldı. Evli ve 2 çocuk babası olan, düğünlerde çalgıcılık yapan Batur'un yakalanması için başta ailesinin yaşadığı ev olmak üzere gidebileceği tüm adreslere operasyon düzenlendi. Zanlının izine rastlanmazken, arkadaşlarının da bilgisine başvuruldu. Zanlının, saldırının hemen ardından İran'a kaçtığı iddia edilirken, PKK'ya katılmış olabileceği ihtimali de değerlendiriliyor. Öte yandan savcı Kılıç'ın ölümü, başta ailesi olmak üzere Doğubayazıt Adliyesi'ndeki mesai arkadaşlarını da yasa boğdu. Kılıç'ın cenazesi bugün Konya'nın Ereğli ilçesinde toprağa verilecek.


'Cumhuriyete sıkılan kurşun'


CİĞERİMİ YAKTILAR


Kılıç'ın Konya'nın Ereğli ilçesinde yaşayan babası Behçet Kılıç "Bir süre önce kendisi için aldığı mezar yerine oğlunun defnedileceğini" söyledi. Emekli öğretmen Kılıç "Bence oğlumu örgütlü bir şekilde öldürdüler. Vuran yakalansa da ben evladımı kaybetmişim. Ciğerimiz yanıyor" dedi. - Sabah -