Adem Elitok - Bursa 
 
Sayıştay, Yurtkuran'ın, usulsüz olarak kullandığı paraları cebinden ödemesine karar verdi ve hakkında suç duyurusunda bulundu. Yurtkuran, görev süresinin tamamlanmasına kısa bir süre kala 2007'de bir banka ile 3 yıllığına promosyon anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre banka, üniversitenin 4 bin 500 personeline birer maaş promosyon verecekti. Sayıştay denetçileri, personele dağıtılmayan bu paranın bir kısmının Cumhuriyet mitinglerine harcandığını tespit etti.

Başbakanlık genelgesine göre, üniversiteler bu gelirin yüzde 70'ini personele vermek zorunda. Kalan yüzde 30'u ise yine personelin faydasına olacak yatırımlarda kullanılmalı. Genelgeye göre bu paranın Üniversite Genel Bütçesi'ne gelir kaydedilmesi de gerekiyor. Ancak Yurtkuran, banka ile yaptığı anlaşmadan elde edilen geliri personele aktarmak yerine üniversite adına açılan bir hesapta topladı. Görevden ayrılmasının ardından üniversitelerde rutin denetimler yapan Sayıştay denetçileri bazı usulsüzlükler tespit etti. Rektörlük yaptığı döneme ait hesap ve ihaleleri mercek altına alan denetçiler, banka promosyonları, otopark, yemek ve servis ihaleleri konusunda yolsuzluk yapıldığını ve bazı firmaların kollandığını belirledi. Denetçilerin tespitlerine göre personelin maaşlarının yatırıldığı banka promosyonundan elde edilen 6 milyon TL'den geriye 40 bin TL kaldı. Personele dağıtılmayan bu paranın bir kısmı 2007 yılındaki Cumhuriyet mitinglerine harcandı. Yurtkuran yönetimi, mitingler için kiralanan otobüsler için ilgili firmaya 681 bin TL aktardı. Ayrıca Üniversite Güçlendirme Vakfı'na da ödeme yapıldı.

UÜ'deki banka promosyonlarıyla ilgili incelemesini tamamlayan Sayıştay, eski rektörün paraları ödemesine hükmetti. Ayrıca, Sayıştay tarafından Mustafa Yurtkuran hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Üniversite Bütçe Daire Başkanı Hasan Şahin de promosyon paraları konusunda mahkûm edildi. Şahin, üniversiteye harcanan paralardan bir miktar ödeme yapacak. Eski Rektör Mustafa Yurtkuran, rektörlük yaptığı dönemle ilgili Sayıştay'ın başlattığı yolsuzluk soruşturmasını rutin bir işlem olarak nitelendirmişti. Soruşturmaya ilişkin şunları söylemişti: "Sayıştay her yıl denetleme yapar. Bu, normal ve doğal bir prosedürdür. Bu denetlemede 6 aylık süreç benim, 6 aylık süreç de yeni yönetimindir. Bizlere soru sorarlar, biz de yanıtlarız. Mahkeme olayı yok, zaten bu konudaki haberleri tekzip ettik. Sayıştay'ın mahkeme talebi falan yok."

Üniversiteye borç bırakmadığını iddia eden Yurtkuran, 200 milyon TL'lik bütçede, 14 milyonluk alacak-verecek hesabı bıraktığını ileri sürmüştü. Ergenekon soruşturmasının 12. dalgasında Bademli'deki villasında gözaltına alınan Yurtkuran, daha önce de üniversiteye bağlı hastanedeki temizlik ihalesinde devleti 31,7 milyon TL zarara uğratmak ve personel sayısını gereksiz yere 3 kat artırmakla suçlanmıştı. Ancak dönemin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Yurtkuran hakkında soruşturma açılmasına izin vermemişti.  (Zaman)