Sayıştay Başkanlığı, “Sayıştay Başkanlığı raporlardan kamu zararını çıkardı” iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Denetçilerimizin denetim bulguları hiçbir zaman kaybolmamakta ancak mahiyetine göre üst yöneticinin yönetsel sorumluluğu bağlamında ya düzenlilik denetimi raporlarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulmakta veya kamu zararlarına ilişkin mali sorumluluğu tespit etmek üzere yargılamaya esas raporlarla Sayıştay yargılama dairelerine gönderilmektedir" ifadesini kullandı.
 
Sayıştay Başkanlığı, bugün bazı basın yayın organlarında, “Sayıştay Başkanlığı raporlardan kamu zararını çıkardı” başlığı ile yayımlanan haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
 
Açıklamada, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’na göre düzenlilik denetimi kapsamında mali denetim ve uygunluk denetiminin birlikte yürütüldüğü belirtilerek, üst yöneticinin kurumsal hesap verme sorumluluğunu ortaya koyan ve TBMM’ye sunulacak olan düzenlilik denetimi raporlarında, denetim görüşünün "mali tabloları etkileyen bulgular" ve "uygunluğa ilişkin bulgular" olmak üzere iki kaynaktan beslendiği ifade edildi.
 
Uygunluğa ilişkin bulguların düzenlilik denetimi raporlarında spesifik, tekil kamu zararlarından ziyade genelleştirilmiş ve sistematik olarak yer almalarının, mali denetim metodolojisinin gereği olduğu kaydedildi.
 
Bu raporların, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereği kamu görevlilerinin mali sorumluluğunu değil üst yöneticilerin yönetsel sorumluluğunu hedef aldığı bildirildi.
 
Kamu görevlilerinin kamu zararlarından doğan mali sorumluluğunu ortaya koyan raporların, yargılamaya esas raporlar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Sayıştay denetçilerinin düzenlilik denetimi kapsamında beraber yürüttüğü mali denetim ve kamu zararı dahil uygunluk denetimi bulgularının iki ayrı raporla ortaya konduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
 
"Denetçilerimizin denetim bulguları hiçbir zaman kaybolmamakta ancak mahiyetine göre üst yöneticinin yönetsel sorumluluğu bağlamında ya düzenlilik denetimi raporlarıyla TBMM’ye sunulmakta veya kamu zararlarına ilişkin mali sorumluluğu tespit etmek üzere yargılamaya esas raporlarla Sayıştay yargılama dairelerine gönderilmektedir. Tekil, sistematik olmayan ve üst yöneticinin hesap verme sorumluluğunu etkilemeyen kamu zararı bulguları, mali sorumluluğu tespit etmek üzere yargılamaya esas raporlarda yer alacaktır. Bunun haricinde genel, sistematik ve üst yöneticinin sorumluluğunu etkilediği düşünülen kamu zararı dahil uygunluk bulguları, düzenlilik denetimi raporlarıyla TBMM’ye sunulacaktır. Düzenlilik denetimi raporlarının Sayıştay raporu halini alması için gerekli tedbirler alınmış olup, Genel Uygunluk Bildirimi ile beraber zamanında TBMM’ye sunulacaktır. Yargılamaya esas raporların hazırlanma süreci ise kendi takvimi ve prosedürler içerisinde devam etmektedir."



AA