>> SEÇMEN LİSTELERİNDE KAYITLI MISINIZ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN <<


12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için bugün askıya çıkan seçmen listeleri 31 Mart'ta indirilecek.
Muhtarlık bölgesi askı listelerinin güncelleştirilmesi amacıyla seçmene ait verilerdeki değişim belirlenecek. Vatandaşlar ad, soyad, seçme ehliyetini kaybetme (kısıtlanma, kamu hizmetinden yasaklanma gibi) veya yeniden kazanma gibi yargı kararları, asker olanlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kaybedenler ya da kazananların bilgileri muhtarlıklardaki askı süresince güncellenecek. Seçim bölgesi içerisinde veya dışarısında vuku bulan adres değişikliği verileri veya listede ismi bulunmayanların itirazları da değerlendirilecek.
Ceza infaz kurumlarında ve tutukevlerinde bulunan tutukluların ve mahkûmların listeleri de bugün bulundukları koğuşlara veya yönetimce ilan edilmek şartıyla belirlenecek uygun yerlere asılacak. Bu listeler de 31 Mart'ta askıdan indirilecek.
Seçmen niteliğine sahip olduğu halde, muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi bulunmayanlar, 12 Haziran 1993 tarihinde ve daha önce doğanlar, başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da sürekli olarak oturmak amacı ile listenin askıya çıkarıldığı muhtarlık bölgesine gelenler, seçmenlik durumunu oy kullanabilir duruma getirebilmek için ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına başvurabilecekler.
Ayrıca öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler, muhtarlık bölgesi askı listesinde kendisine ait kimlik veya adres bilgilerinde yanlışlık yahut eksiklik bulunanlar, nüfus olay bilgisi değişenler de bilgilerini güncellemek için ilçe seçim kurulu başkanlıklarına başvurabilecekler.

-İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLECEK-

Muhtarlık bölgesi askı listelerine seçmenler ve siyasi partiler askı süresi içinde itiraz edebilecekler. Muhtarlık bölgesi askı listelerine siyasi partilerin, ilçe seçim kurulu başkanlıklarına isimlerini bildirdikleri yetkilileri, o ilçede oturan tüm seçmenler ve seçmen kütüğüne yazılmaması gerekenlerden yazılmış olduğu anlaşılanlarla ilgili olarak, seçmen niteliğini taşıyan vatandaşlar ise ancak kendileriyle ilgili olarak itirazda bulunabilecekler.
İtirazlar ilçe seçim kurulu başkanına yazılı olarak yapılacak, itirazlarda kimlik numarası taşıyan belgeler istenilecek, belgelerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşımayanlara itibar edilmeyecek.

-YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ-

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün adres kayıt sisteminden alınarak oluşturulan Yurt Dışı Seçmen Kütüğü, Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığının seçmen niteliğini taşıyan ve askerde bulunan kişilere ilişkin kayıtları ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan olay bilgileri dikkate alınarak Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce merkezi olarak güncelleştirilecek.
Yurt dışında yaşayan ve seçmen niteliğini taşıyan Türk vatandaşlarının Yurt Dışı Seçmen Kütüğündeki kayıtları, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, güvenli sorgulama yöntemi kullanılarak Kurulun internet sayfasında bugün ilan edildi. Vatandaş "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" ekranından kimlik numarasını girerek Kütüğe kayıtlı olup olmadığını kontrol edebilecekler. Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilanı da 31 Mart 2011 Perşembe günü saat 17.00'de sona erecek.
Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olan Türk vatandaşları, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri değişiklikleri için en yakın dış temsilciliğe başvurarak İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için "Adres Beyan Formu"nu doldurup, imzalayacak ve yurt dışı temsilcilikleri tarafından "Konsolosluk.net" sistemine girişleri yapılacak.
Öte yandan siyasi partilerin bugün hangi seçim çevrelerinde önseçim, hangisinde aday yoklaması yapacaklarını, YSK'ya bildirmeleri için de son gün.(ANKA)
(YE/ÖMR)