Askerlik görevini yaparken oğlu şehit düşen bir anne Genelkurmay Başkanlığı’na sitem dolu mektup yazdı. Oğlu 3 yaşındayken eşinden boşandığını ve evladına o günden beri kendisinin baktığını belirten şehit annesi, Genelkurmay’a şehit düşen oğlunun madalyasının neden babaya verildiğini sordu.  “Şehitlik madalyasının”, yetişmesinde hiçbir emeği olmayan babaya verilmesinin haksızlık olduğunu belirten anne, bu durumun kendisini derinden yaraladığını dile getirdi. Şehit annesi sitemde bulunduğu Genelkurmay’dan bu durumun düzeltilmesi için gereken kolaylığın sağlanmasını talep etti. Genelkurmay Başkanlığı şehit annesinin mektubunun ardından benzer başvuruların bulunduğunu belirledi. Durum Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e iletildi. Özel’in de annenin başvurusunu haklı bulmasının ardından düğmeye basıldı.

Velayet kimdeyse
TBMM’ye sevkedilen askeri torba yasaya konulan düzenlemeyle, eşlerin boşanması halinde şehitlik madalyasının çocuğa bakan ve velayeti üzerinde olan ebeveyne verilmesi sağlandı. Böylece şehitlik madalyası kapsamında şehit ailelerine sağlanacak tüm avantaj ve kolaylıklardan velayete sahip olan ebeveyn yararlandırılacak. Meclis’e gönderilen Askeri Torba Yasa Tasarısı’nın 24. maddesinde, 24/10/1983 tarihli ve 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirildi:
“Madalya ve nişanlar hak edenin ölmesi halinde, bu madalya ve nişanlar kendileri tarafından mirasçılarından birine bırakılmamış ise, en büyüklerinden başlamak üzere erkek çocuklarına, yoksa kız çocuklarına, çocukları yoksa babasına o da yoksa annesine, baba ve annenin boşanmış olduğu durumlarda çocuğun velayeti kimde ise ona, anne ve babanın olmadığı durumda eşine, eşinin de yokluğu halinde Medeni Kanun hükümlerine göre kanuni mirasçılarına intikal eder.”

Halen yürürlükte olan ve şikâyete konu olan düzenleme ise mevzuatta “Şehit olan personelin varislerine, Takdirname, Madalya ve Nişan Yönetmeliği gereği Devlet Övünç Madalyası ve Beratı verilir. Madalya, şehidin en büyük erkek çocuğuna, yoksa en büyük kız çocuğuna, yoksa babasına o da yoksa annesine, annesi yoksa eşine, eşinin yokluğu halinde diğer mirasçılarına verilir” düzenlemesi yer alıyor.