ANKARA - Sendikal Güçbirliği Platformu'nu oluşturan Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların üyeleri, Türk-İş Genel Merkezi önünde toplandı.

Çeşitli sloganlar atan grup adına açıklama yapan Tümtis Genel Başkanı Kenan Öztürk, yarın TBMM’de görüşülecek Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu tasarısının sendikal hak ve özgürlükleri geriye götürdüğünü söyledi. 

Öztürk, 30 ve daha az işçi çalıştıran iş yerlerinde sendikal nedenlerle işten çıkarılanların, sendikal tazminat isteme haklarının ortadan kaldırılacağını iddia etti. 


Tasarının mevcut haliyle yasalaşması durumunda, iş kollarının birleşmesi nedeniyle 7 sektörde örgütlü sendikaların tamamının baraj altında kalacağını savunan Öztürk, Türk-İş ve Hak-İş'in ''kapalı kapılar arkasında'' tasarıya imza attıklarını ileri sürdü.



KUMLU’YA İSTİFA ÇAĞRISI

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan grup, slogan atarak Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun görevinden istifa etmesini istedi.

Grup, daha sonra Sakarya Caddesi'nde Genel Başkan Erol Ekici'nin de aralarında olduğu DİSK üyesi bir grupla buluşarak, TBMM'ye doğru yürüyüşe geçti.



AÇIKLAMAYA İZİN YOK

Karanfil sokak üzerinden yürüyerek Akay kavşağına gelen grup, polis barikatıyla karşılaştı.

Polislerin grubun yürümesine izin verilmeyeceğini söylemesi üzerine DİSK Başkanı Ekici, TBMM önünde basın açıklaması yapmak istediklerini ifade etti.

İşçilere destek vermek için Akay kavşağına gelen CHP milletvekilleri İzzet Çetin, Musa Çam ve Süleyman Çelebi, emniyet yetkilileriyle görüşerek izin verilmesini istedi. Ancak grubun yürümesine izin verilmedi.



VEKİLLER HASTANELİK OLDU

Daha sonra TBMM'ye yürümek üzere harekete geçen grupla emniyet güçleri arasında arbede yaşandı.

Arbede sırasında polisin sıktığı biber gazından etkilenen milletvekili Musa Çam'ı, diğer milletvekilleri Çetin ve Çelebi hastaneye kaldırdı.



ÇELEBİ: BAKANA DA GAZ SIKACAĞIZ

Polisin biber gazı kullanmasını eleştiren Çelebi, ''İçişleri Bakanı'na ileteceğiz, gazı ona da sıkacağız. Kendisi, gaz faydalı diyor'' dedi.



İKİNCİ MÜDAHALE
Polisin müdahalesinin ardından grubun bir kısmının alandan ayrılması üzerine DİSK Başkanı Ekici, sendika üyelerine dağılmamaları yönünde çağrı yaptı.

Grubun tekrar TBMM'ye yürümek istemesi üzerine polis ikinci kez müdahale etti. Grup, bir süre oturma eylemi yaptı.

Burada basın açıklaması yapan Ekici, tasarının anti demokratik olduğunu ileri sürerek, yasa geri çekilene kadar mücadele edeceklerini söyledi.



NTV