İşçiler ve memurlar dün dört koldan torba yasaya karşı Ankara’ya doğru yürüyüşe başladılar. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyeleri başta esnek çalışma olmak üzere torba yasa ile getirilen düzenlemelerin geri çekilmesi için yürüyor. Eylem yarın Meclis’te sona erecek.

İşçi ve memur konfederasyonlarını torba yasada en fazla rahatsız eden konu kendileriyle görüşülmeden Meclis’e sunulmuş olması. Sosyal diyaloğun yok sayıldığını dile getiren konfederasyonlar işçinin ve memurun kazanılmış haklarının ellerinden alındığı görüşünde.

Konfederasyonların birleştiği ikinci önemli nokta ise esnek çalışma. Hem memurlara hem de işçilere torba yasayla esnek çalışma modelleri getiriliyor. Meclis komisyonundan geçen tasarıda ‘evden çalışma’ ve ‘uzaktan çalışma’ gibi esnek çalışma modelleri getiriliyor. Konfederasyonlar bu durumun hem işgüvencesinin kaybolmasına hem de sendikasızlaştırmaya yol açacağı görüşünde.

İŞÇİ SENDİKALARI
Üç büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, DİSK ve Hak-İş öncelikle sosyal diyalog gözetilmeden tasarının Meclis’te olmasından rahatsız. En şiddetli karşı çıktıkları maddeler ise esnek çalışma ve İşsizlik Sigorta Fonu’ndaki kaynağın işverene aktarılması. Konfederasyonların karşı çıktığı maddeler şöyle:

* İşsizlik Sigortası Fonu’nun bir önceki yıl gelirlerinin yüzde 30’una ‘istihdamı arttırmak’ gerekçesiyle el koymakta, bu miktarı yüzde 50’ye kadar çıkarma yetkisini de almaktadır.
* Hükümet, işverenlerin isteğini kabul ederek genel ekonomik kriz dışında sektörel ve bölgesel krizlerde de kısa çalışma ödeneğinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesini hükme bağlamaktadır.
* Buna karşın kısmi çalışanların işsizlik sigortasından yararlanmaları, çalışmadıkları sürelere ilişkin primlerini ödeme koşuluna bağlanmakta, ayrıca kısmi süreli çalışan işçilerin bir kısmının eşitlik ilkesine aykırı olarak primlerini kendileri ödemek koşuluyla sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları öngörülmektedir.
* 31.12.2015 tarihine kadar özel sektör işverenlerinin işe aldığı yeni işçilerin işveren sigorta primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması öngörülmektedir.
* Tasarıyla ‘evden çalışma’, ‘uzaktan çalışma’ kavramları İş Kanunu’na yerleştirilmekte, turizm sektöründe denkleştirme süresi 4 aya çıkarılmakta, 25 yaşın altında işçilerin deneme süresi 4 aya yükseltilmektedir. 16 yaşından küçük işçilere uygulanan düşük asgari ücretin 25 yaşın altındaki işçilere uygulanmasının hazırlığı yapılmaktadır.
* İl özel idarelerinde çalışan ihtiyaç fazlası işçiler Karayolları’na; belediyelerdeki ihtiyaç fazlası işçiler ise MEB, emniyet ve ihtiyacı olan mahalli idarelere gönderilecek.

MEMUR SENDİKALARI
Memur konfederasyonları KESK ve Kamu-Sen memurların da esnek çalışma modellerine tabi olmasına ve sicil sisteminde yapılacak yeni değişikliklere karşı çıkıyor.

* Memurlar ‘kamu yararı’ ve ‘hizmet gerekleri’ sebebiyle ihtiyaç duyulması halinde diğer kurum ve kuruluşlarda 6 aya kadar geçici süreyle görevlendirilebilecek.
* Kamuya özel sektörden üst düzey yönetici atanması sağlanarak, hükümet memuru uygulamasına geçilmektedir. Kadrosu kaldırılan memurların sürgün edilebilmelerinin önü açılmaktadır.
* Kamu görevlilerine ilave kademe verilmesi için öngörülen süre 6 yıldan 8 yıla çıkarılmaktadır.
* Sicil sisteminin kaldırılmasıyla, kamunun yapısı ve işleyişi değiştirilmek isteniyor.

MESLEK ODALARI
Meslek örgütleri de kadroların siyasileşeceği iddiasıyla yasaya karşı çıkıyor.

* Özel sektöre ve serbest meslek sahiplerine kamuda üst kademe yönetici olma yolunu açan bu değişiklikle birlikte, makamlar, siyasal iktidarla gelip gidecek ‘siyasal kadrolara’ dönüştürülecek, memuriyet kariyer sisteminin taşıyıcısı olan ‘piramidin tepesi’ kariyer sistemine kapanacaktır.
* İşçi sağlığı, işyeri hekimliği ve iş güvenliği mühendisliği alanını, meslek örgütlerini yok sayarak dizayn etme çabası içerisindedir.

Ankara Valiliği’ne göre yasadışı
Memur ve işçiler dün İstanbul, Diyarbakır, Trabzon ve İzmir’den Ankara’ya doğru yola çıktı. Her yürüyüş kolu yürüyüş yolu üzerindeki illerde bugün basın açıklamaları yapacak. Yarın ise Ankara’ya gelecek eylemcilerin toplanma yeri Kurtuluş Parkı. Buradan TBMM’ye doğru yürünecek. Meclis’te ise “Torba yasaya hayır zinciri” oluşturulacak. Ankara Valiliği ise yarınki eylemin yasadışı olduğunu ve engelleneceğini açıkladı.



Radikal