AA-  İnternette ''filtre'' iddiaları karşısında temel hak ve özgürlüklerin ihlal edileceğini savunan ''Anonymous'' (Anonim) adlı grubun, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimde Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) sistemini hedef alarak siber saldırı düzenleyeceği iddia edildi.
     Siber Güvenlik Uzmanı Huzeyfe Önal, yaptığı açıklamada, Wikileaks'e yönelik ambargo uygulayan ülkelerin en önemli finans şirketlerine yönelik saldırılarıyla adından söz ettiren Anonymous grubunun, son 48 saat içinde Türkiye'deki çok sayıda internet sitesine siber saldırı başlattığını söyledi.
     Sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen grup üyelerinin ''IRC'' isimli anlık mesajlaşma kanalı üzerinden haberleştiğini ve saldırıya yönelik direktifler verdiğini kaydeden Önal, tüm hareketlerini yakından takip ettiklerini aktardı.
     Söz konusu grubun saldırı tehdidinden sonra karşı atağa geçen Türkiye'deki bazı hackerların, Anonymous'un ''www.anonnews.org'' isimli internet sitesini etkisiz hale getirdiğini ve IRC kanalını ele geçirdiğini vurgulayan Önal, ''Bu karşı saldırının ardından Anonymous'un web sitesine erişim saatlerce kesildi. Ancak bir süre sonra farklı ağlar üzerinden tekrar ortaya çıktılar'' dedi.
     Gece boyunca kamuya ve özel şirketlere ait çok sayıda siteye saldırı düzenlendiği bilgisini veren Önal, ''Saldırılarda kullanılan 'zombi' bilgisayar sayısının 90 binin üzerinde olduğunu belirledik. Bu rakam gerçekten ürkütücü. Organize saldırılarda sayının 1 milyonun üzerinde olacağı kaçınılmaz. Böylesi bir durum internet altyapısı için felaket olur'' diye konuştu.
    
     -''SİBER SALDIRININ YENİ HEDEFİ YSK OLACAK''-
    
     Türkiye'deki önemli internet sitelerine karşı yeniden saldırıya geçen grubun, ''DDoS'' adı verilen siber atak yöntemi ile ciddi bir tehdit oluşturmaya başladığını kaydeden Önal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Anonymous'un anlık mesajlaşma kanalında gruba destek veren çok sayıda Türk ile karşılaştık. İdeolojik söylemleri ile yurt dışındaki binlerce Anonymous taraftarını Türkiye'ye karşı kışkırtan bu kişiler, bazı önemli hedeflere saldırılması önerisinde bulundu.
     İlk büyük saldırılarını bugün saat 18.00'de gerçekleştirmeyi planlayan grup, 12 Haziran akşamı da YSK'nın sistemini etkisiz hale getirmeye çalışacak. Bu sayede büyük yankı uyandırmayı ve seçime şaibe düşürerek devlet kurumlarını yıpratmayı amaçlayan hackerlar, saatlerce sisteme veri girişini engellemeyi hedefliyor.''
    
     -YSK SİBER SALDIRI TEHDİDİNİ CİDDİYE ALMALI-
    
     Seçim sonuçların YSK'nın il ve ilçe merkezlerindeki internete bağlı binlerce bilgisayar aracılığıyla ana sisteme kaydedileceğini belirten Önal, böylesi bir saldırı karşısında saatlerce veri girişi yapılamayacağını ve ortaya ciddi bir kriz çıkacağını kaydetti.
     YSK'nın söz konusu tehdidi ciddiye alması ve tüm güvenlik donanımlarını en üst seviyeye çıkarmasını öneren Önal, seçim gecesi başta TÜBİTAK olmak üzere devletin ilgili tüm birimlerinin de teyakkuzda bulunmalarını istedi.
    
     -BUGÜN SAAT 18.00'DE NEFESLER TUTULACAK-
    
     Siber Güvenlik Uzmanı Huzeyfe Önal, Anonymous'un Türkiye'ye yönelik ilk en etkili saldırısının bu akşam saat 18.00'de beklendiğini bildirirken, ''Başta tüm devlet kurumları olmak üzere bankalar, özel şirketler ve hedef alınan bazı medya grupları saldırıyı engellemek için güvenlik tedbirlerini artırdı'' dedi.
     Akşam saatlerinde bilişim güvenliği alanında görev yapan herkesin nefeslerini tutarak gelişmeleri takip edeceğini anlatan Önal, sözlerini şöyle tamamladı:
     ''Saldırının büyüklüğü ve ne kadar etkili olacağını kimse bilemiyor. Ancak saldırıya katılanların sayısı yüz binleri bulursa bu ciddi bir tehlikedir. Bu kişilerin aynı anda internet servis sağlayıcılarını hedef alması durumunda Türkiye'deki internet ağları saatlerce devre dışı kalır.''
    
     -SİBER TERÖR ''KIRMIZI KİTAP''A GİRMİŞTİ-
    
     ''Siber Terör'' tehdidi bir süre önce yenilenen ve kamuoyunda ''Kırmızı Kitap'' olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne de girmişti.
     Genelkurmay Başkanlığının önerisiyle belgeye eklenen siber terörizm konusunda, ''Teröristlerin herhangi bir bilgisayar merkezine yapacakları küçük bir elektronik saldırının, klasik bir terör eyleminden daha büyük zararlar verebileceği'' görüşü aktarılmıştı.
    
     -ABD ''SAVAŞ NEDENİ'' SAYMAYA HAZIRLANIYOR-
    
     Son olarak ABD Ordusu'na doğrudan hizmet veren Lockheed Martin şirketinin enformasyon ağına yönelik siber saldırı da ABD hükümetini harekete geçirmişti.
     ABD Savunma Bakanlığı, kendilerine yönelik siber saldırıda bulunan kişi ve gruplara karşı gerektiğinde doğrudan ''askeri operasyon'' dahil her türlü karşılığı verme konusunda ciddi adımlar atmıştı.

Türkiye'ye bugün saat 18.00'de sanal saldırı düzenleyeceğini açıklayan Anonim adlı hacker grubuna karşı Bilişim Suçlarıyla Mücadele Derneği hodri meydan dedi. Dernek Başkanı Yavuz Koçoğlu, grubun arkasında ABD'nin olduğunu tahmin ettiklerini belirterek "Bu gruba ülkemize yapacakları bir saldırının karşısında boş durmayacağımızı buradan hatırlatıp, devletin bu alanda suçlarla mücadele etmesi gereken kurum ve kuruluşlarını da göreve davet ediyoruz" dedi. ANKARA (ANKA) - Türkiye'ye bugün saat 18.00'de sanal saldırı düzenleyeceğini açıklayan Anonim adlı hacker grubuna karşı Bilişim Suçlarıyla Mücadele Derneği hodri meydan dedi. Dernek Başkanı Yavuz Koçoğlu, grubun arkasında ABD'nin olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "Bu gruba ülkemize yapacakları bir saldırının karşısında boş durmayacağımızı buradan hatırlatıp, devletin bu alanda suçlarla mücadele etmesi gereken kurum ve kuruluşlarını da göreve davet ediyoruz" dedi.
Birçok devletin ve büyük şirketin internet sitesini çökerten dünyanın en büyük "hacker" grubu "Anonymous"(Anonim)'un 22 Ağustos'ta başlayacak internette filtreleme uygulaması için başta TİB olmak üzere bazı devlet kurumlarının internet sitelerine saldıracağı yönündeki tehditleri sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Bugün saat 18.00'de başlayacağı açıklanan saldırılara ilişkin açıklama yapan Bilişim Suçlarıyla Mücadele Derneği Başkanı Yavuz Koçoğlu, Wikileaks belgelerinin yayınlanmasında da rolü bulunan bu grubun faaliyetlerinden duydukları rahatsızlıkları dile getirdi. Açıklamasında "Bilişim teknolojileri güvenliği alanında en önemli konularından bir tanesi olan bilgi casusluğu üzerine, wikileaks belgeleri gerçekten Amerika Birleşik Devletlerinin bu alanda eksikliğimi yoksa kendi isteği üzerine planlanmış olan bir oyun mu?" diyen Koçoğlu, şunları kaydetti:
"Her alanda süper güç olan Amerika'nın, bilişim teknolojileri ve bilgi güvenliği alanındaki çalışmalarıyla da süper güç olduğunu hemen hemen herkes bilmektedir. Ortadoğu ülkelerinde yıllardır süregelen yeraltı kaynakları üzerine kurgulanmış birçok oyunun olduğunu bilmekteyiz. Bu durum aklımıza, 'Acaba wikileaks belgelerini, Mısır, Lübnan ve Suriye'de yarattığı domino etkisinin hedefinde Türkiye'de mi var' sorunu getiriyor. Ülkemiz de son zamanlarda sivil itaatsizlik adıyla yapılan eylemlerle sokakların savaş alanına dönüştüğü görüntüler, haberler okuyor ve izliyoruz. Yaşanan hareketlilik, meydana gelen olaylar, bunu daha net görmemize yardımcı olmaktadır. Bu oyunların sonunda Türkiye'de planlamış oldukları eylemlerini gerçekleştiremeyen bazı dış odaklar hacker gruplarını öne sürerek ülkemizi tehdit etmeye başlamışlardır. ABD'nin en önemli bilgilerini çaldıklarını iddia eden wikileaks isimli grubu siber saldırılardan dolayı bunlarla ilgili bir çalışma yapmaması basında bu olayın üstünün tamamen Ortadoğu'daki saldırılardan sonra kapatılmaya çalışılması somut bir göstergedir. Anonim isimli kendilerini hacker olduklarını iddia eden ama gerçekte lamer olduklarını tahmin ettiğimiz ddos attack saldırıları yapacaklarını söyleyen kişi yada kişiler olarak tanımlayan bu gruba ülkemize yapacakları bir saldırının karşısında boş durmayacağımızı buradan hatırlatıp, devletin bu alanda suçlarla mücadele etmesi gereken kurum ve kuruluşlarını da göreve davet ediyoruz. Anonim adında ülkemize siber saldırılar düzenleyeceğini açıklayan grubun arkasında bulunan Amerika Birleşik Devletlerinin olduğunu tahmin ediyoruz; wikileaks belgeleri ile istediğini elde edemeyen bu ülke bu şekilde bir saldırı ile ülkemizde sanal bir gündem oluşturup karıştırmak istediğini biliyoruz."

-YOUTUBE'U TEKRAR KAPATTIRACAĞIZ-

Bilişim Suçları Mücadele Derneği olarak internette yasaklara ve sansüre karşı olduklarının altını çizen Koçoğlu, bazı sitelerin Türkiye'yi 3. Dünya ülkesi konumunda gördüğünü ve birçok insanın mağdur konuma düşmesinde etkin rol oynadığını dile getirdi. Özellikle son dönemde MHP'de meydana gelen kaset skandallarına ilişkin görüntüleri yayınlayan sitelere tepki gösteren Yavuz Koçoğlu "Özel hayatın gizliliğinin ihlali, kişilik haklarına saldırı ve müstehcen görüntülerden dolayı son zamanlarda Youtube, Wordpress, Twitter gibi sosyal medyada dünyaca tanınmış olan bu tarz sitelerin ülkemizde mağdur olan insanların video, ve tehdit içerikli paylaşımlarının kaldırılması için yapılan tüm girişimlerin sonuçsuz kalması bizleri zor durumda bırakmaktadır. Kapatmalara karşıyız fakat bu siteler kapattırılmakta ısrarlı bir tutum sergilemektedir. Bir aya yakın süredir Youtube'un hukuk müşavirleri ile gerek elektronik ortamda gerekse telefon vasıtasıyla görüşmelerimizde hiçbir sonuca ulaşamamış olmamız bizlerdeki tepkiyi daha da artırmaktadır. Ülkemizde hukuk müşavirleri ile yapılanmış bu sitelerin, hukuk müşavirliği düzeyindeki yapılanmalarını bir an önce ofis düzeyine dönüştürmeleri aksi takdirde gerekirse kapatılmalarına dair girişimlerde bulunacağımız bilinmelidir. Bu siteler elektronik ortamda ülkemizdeki reklam pastasının en büyük payından yararlanan sitelerdir. Derneğimize başvuran ve üyelerimiz olan son zamanlarda özel hayatlarına ilişkin videoları yayınlanan bazı siyasetçilerin videolarının en kısa zamanda kaldırılmaması durumunda bu sitelerin ülkemizden tamamen erişime engellenmesi için gerekli girişimleri başlatacağız" dedi.(ANKA)

ntvmsnbc ve Ajanslar- İlk büyük eylemlerini aylar önce WikiLeaks'e yönelik ambargo uygulayan Paypal, Visa ve Mastercard gibi online ödeme ve kredi kartı firmalarına karşı gerçekleştiren Anonymous, Türkiye'deki kimi kamu kurumlarını hedef alan ilk organize saldırıyı bugün saat 18:00'de (TSİ) gerçekleştirebilir.

Grup kendilerine ait internet sitesinde yayımladığı mesajda Türkiye'de internet kullanıcılarının “filtre” uygulaması ile sansüre uğrayacağını, “operationturkey” (Türkiye Operasyonu) adıyla buna karşı siber savaş ilan edildiği, öncelikle “sansür” uygulayan kurumlara karşı harekete geçileceği belirtilmişti.

Sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen grup üyeleri, “IRC” isimli anlık mesajlaşma kanallarında siber saldırının hedefi ve zamanlaması konusunda bilgiler aktararak, uygulanacak olan yöntem ve stratejiler hakkında çeşitli bilgiler verdi. Bu mesajdan bir süre zonra kimi kamu kurumlarının internet sistemlerine yönelik küçük çaplı siber saldırılar düzenledi.

Anonymous, eyleme katılmak isteyenlerin bilgisayarlarına bazı yazılımlar indirerek bu programları aktif hale getirmesini istedi. Tüm bu gelişmeleri yakından izleyen siber güvenlik uzmanları, söz konusu tehdidin önemine dikkat çekerek, bir çok sitenin “DDoS” olarak adlandırılan saldırı ile karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.

2007'de nam salan “DDoS” saldırı yöntemi ile hedef alınan bir internet sitesinin aynı anda yoğun bir ziyaretçi akınına uğratılarak, web sitesi veya DNS (Alan Adı Sistemi) sunucularının kullanılmaz hale getirildiğini belirten uzmanlar, “Bu saldırı yöntemi; 50 kişilik bir otobüse 1000 kişinin binmesi gibi bir şey” yorumunda bulundu.
 
Bu tip saldırılarda amacın, “bilgi çalmak” yerine sistemin erişilemez hale getirilmesi olduğunu kaydeden siber güvenlik uzmanları, burada verilmek istenen mesajın “Bizim internetimize karışırsanız biz de sizin internetinizi kapatırız” anlamı taşıdığını öne sürdü.

BİLGİSAYARLARI “ZOMBİ” HALİNE GETİRİYORLAR

Anonymous grubunun saldırılarda özel bir yöntem kullandığını belirten uzmanlar, “Klasik DDoS saldırılarında 'zombi' haline getirilmiş bilgisayarlar kullanılırken, bu grup tamamen 'gönüllü zombi' bilgisayarlarla saldırıyor. Gönüllü zombi olabilmeniz için de size bir program yüklettiriyor ve bu programı IRC üzerinden şuraya saldır buraya saldır şeklinde yönlendiriyorlar” bilgisini verdi.

Siber saldırı sırasında kendi IP adresleri yerine VPN (Sanal Paylaşımlı Ağ) üzerinden IP adreslerini değiştiren grup üyelerinin bu sayede izlerini bazı kişilerin yönlendirmesi ile kendilerine hedefler seçtiklerine dikkat çekti.

TÜRKİYE'DEKİ İNTERNET AĞI ÇÖKEBİLİR

DDoS saldırılarından bir sonraki adımın çeşitli devlet kurumlarına ait telefon ve haberleşme sistemlerini çalışamaz hale getirmek olduğunu kaydeden siber güvenlik uzmanları, daha sonra hedefteki kurumlarda çalışan kişilerin bilgisayarlarına “phishing” saldırıları gerçekleştirileceğinin altını çizdi. “Phishing” yöntemi ile kullanıcılara e-mail göndererek, bilgisayarlarından erişim sağladıkları banka, kredi kartı bilgi ve şifrelerinin yanı sıra kurumlarına ait kimi özel bilgi ve belgelerin sızdırılmaya çalışılacağını anlatan uzmanlar, böylesi bir durumun yeni bir “WikiLeaks” olayına kapı açacağına vurgu yaptı.

Eğer gerekli önlemler alınmazsa ciddi bir siber savaşın başlamış olacağını bildiren uzmanlar, kimi hassas hedeflerin saldırıya uğramısı durumunda Türkiye'deki internet ağının bir süre için çökebileceği uyarısında bulundu. Bu arada Anonymous grubu üyeleri Perşembe günkü saldırıda çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ait internet sitelerinin yanı sıra siyasi partiler ve kimi medya sitelerini de kendilerine hedef seçtiklerini açıkladı.