Projeyle zararlı kriptolojik çalışmalar kriptanaliz yöntemiyle kırılabilecek. Güvenli kriptografik algoritmalar ve siber saldırılara karşı kripto çipleri geliştirilecek.

DİNLEMELER OLANAKSIZ
FETÖ’ye yönelik operasyonlar sürerken TÜBİTAK, devlet adamları arasındaki telefongörüşmelerinin dinlenmesi de olanaksız hale getirecek olan kuantum kriptoloji alanında ilk adımı atıyor. TÜBİTAK’ın Ar-Ge projesiyle kriptoloji alanında donanımsal, yazılımsal, algoritmik çalışmaların hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Projeyle güvenliği ve gizliliği koruyucu iletişim (metin, ses, görüntü) uygulamaları geliştirilecek. Dış kaynak kullanımında hem veri akışının, hem veri depolamasının, hem de veri işlemesi aşamasının gizliliğini ve güvenliğini sağlayan yeni kriptolojik sistemler geliştirilecek. Çalışmanın tamamlanmasıyla disk şifreleme, dosya ve klasör şifreleme, kimlik denetimi gibi uygulamalı konularda kriptolojik çözümler kullanan yerel sistemler hayata geçirilecek. 

“TAKAS” KRİPTOLOJİ
İki veya daha çok kişinin yer aldığı hesaplama, takas, bilgi dağıtımı gibi protokollerde güvenliği ve gizliliği koruyan yeni kriptolojik çözümler uygulamaya geçecek. Ayrıca metin, ses, görüntü, çok gizli belge, değişmeyen verilerin olduğu alanlarda yeni kriptolojik çözümler bulunacak. Yaygın şifreleme algoritmaları da projeyle düşük güç, işlemci, hafıza altında çalışabilecek. Kuantum kriptoloji yaklaşımlarının geliştirileceği projeyle post kuantum kripto algoritma ve sistemleri de uygulamaya geçirilecek. TÜBİTAK, proje sayesinde özellikle yakın zamanda dünya çapındaki yarışmalardaki ve yayınlardaki, kriptolojik çalışmaların kriptanaliz yöntemleriyle kırılmasını, eğer pratik bir saldırı bulunursa bunu gerçekleyen bir araç geliştirilmesini de amaçlıyor.

AÇIKLARA KRİPTOLOJİ
Bununla birlikte yaygın kullanılan kriptoloji yöntemleri ve araçlarına yönelik kriptanaliz çalışmaları yapılması ve bulunan açıklara kriptolojik çözümler geliştirilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Çalışma sayesinde kripto çipleri üretilebilecek, kriptografik algoritmalar ve yazılımlar geliştirilecek.


Hürriyet