Van’da üç yıl önce 19 yaşındaki 6 aylık hamile eşi Eylem Pesen’i 10 yerinden bıçakladıktan sonra üzerinden otomobille geçerek katleden Kerem Çakan’ın yargılamasına dün devam edildi. Eşinin öldürdüğü genç kadının avukatlığını üstlenen Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar sanığın ve yakınlarının saldırı girişimine uğradı, tehditlerine maruz kaldı.
 
Genç kadının avukatları "haksız tahrik" indirimine karşı çıktı
 Van’da kadın cinayeti davasında öldürülen kadının avukatları sanığın ve yakınlarının tehditlerine ve saldırısına maruz kaldı. 2009 yılında 19 yaşındaki eşi Eylem Pesen’i 10 yerinden bıçakladıktan sonra otomobille ezen Kerem Çakan’ın yargılandığı davada genç kadının eşini aldattığı iddiasıyla “haksız tahrik” indirimi isteniyordu.
 
Öldürülen genç kadının avukatının bulunmadığı duruşmalarda savcı tarafından öldüren eş için istenen tahrik indirimi üzerine Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar davaya müdahil oldu. Avukatlar yaptıkları savunmada genç kadının aldattığına ilişkin delil bulunmadığını belirterek “haksız tahrik” indirimi isteminin hukuksuz olduğunu belirttiler. 

Avukatlar sanık ve yakınlarının saldırısına uğradı
 Kadın avukatların savunması sonrası savcının “tahrik indirimi” istemini geri çektiği duruşmada sanık Kerem Çakan, genç kadının müdahilliğini üstlenen kadın avukatlara küfürler savurarak öldürmekle tehdit etti. Mahkeme başkanı tarafından duruşmadan çıkartılan sanığın dışında sanık yakınları da avukatlara saldırı girişiminde bulundu. Polislerin engellemesiyle son anda önlenen saldırı girişiminde avukatlar sanık yakınları tarafından da tehditlere maruz kaldı.
 
Saldırganlar hakkında suç duyurusu
 Mahkeme heyeti savunma için süre vererek açıklanacak karar için 27 Kasım tarihine duruşmayı erteledi. Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi kadın avukatlar kitle örgütleriyle birlikte yarın saldırıya uğradıkları sanık ve yakınları hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adalet İçin Hukukçular "şiddet kadın avukatlara yöneldi" dedi. Adalet İçin Hukukçuların açıklaması şu şekilde:
 
2009 yılında altı aylık hamile iken kocası tarafından öldürülen 19 yaşındaki Eylem Pesen’in ailesinin avukatları bugün Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, duruşmaya ara verildiğinde fiili ve sözlü saldırıya uğradılar.
 
Adalet İçin Hukukçular ve Van Barosu Kadın Hakları Danışma Merkezi üyesi Avukat Müjde Tozbey Erden ile yine merkez üyesi iki kadın avukat meslektaşımız, kadına yönelik şiddetin kurbanı olan Eylem Pesen’in ailesinin haklarını savunmak için müdahil vekili olarak yer aldıkları duruşmada kendileri de benzer bir şiddete maruz kaldılar.
 
On yıllık AKP iktidarında hızla tırmanan kadına yönelik şiddet bu sefer de kadın avukatları hedef aldı. Genç yaşta hayatını kaybetmiş bir kadının haklarının savunulmasına dahi tahammül edilemediği görüldü.
 
Duruşma arasında sanık yakınlarının fiili ve sözlü saldırısına uğrayan avukatlar nezdinde savunma hakkı da saldırıya uğradı.
 
Bizler, Adalet İçin Hukukçular olarak, kadın meslektaşlarımıza yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyor, başta meslek örgütleri olmak üzere tüm hukukçuları saldırıya uğrayan meslektaşlarımız ile dayanışmaya çağırıyoruz.
 
Adalet İçin Hukukçular olarak sürecin takipçisi olacağımızı ve kadın meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağımızı kamuoyuna duyururuz.
 
Ne olmuştu?
 Van’da lise ikinci sınıf öğrencisi Eylem Pesen okuldan alınarak ailesi tarafından kendisinden 12 yaş büyük babasının dayısının oğlu Kerem Çakan’la imam nikahıyla evlendirildi. Çakan tarafından gördüğü şiddete rağmen ailesi tarafından eşiyle birlikte kalmaya zorlanan genç kadın, evlendirildikten 7 ay sonra eşi tarafından 10 yerinden bıçaklanarak ve otomobille ezilerek katledildi.
 
6 aylık hamile olan genç kadını öldüren eşi Kerem Çakan eşinin kendisinden hamile olmadığına yönelik iddialarda bulundu ancak alınan raporlarla bu iddialar çürütüldü. Eşinin kendisini aldattığına ilişkin iddialarının delili de bulunmadığı yargılamada Çakan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.