Raporda, Türkiye'de mesleki faaliyetlerinden dolayı hapiste bulunan gazeteci sayısı ise 4 olarak belirtildi. Komitenin açıkladığı isimler arasında Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın olmaması dikkat çekti. İki isim hem savcılık sorgusunda hem de mahkemelerdeki savunmalarında hükümet aleyhindeki yazıları sebebiyle yargılandıklarını ileri sürüyorlardı.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ergenekon sanığı gazetecilerin suçlandıkları konuları 'meslekî faaliyet' olarak saymadı. Komite, 2010 raporunda Türkiye'de hapiste bulunan gazeteci sayısını 4 olarak açıkladı. Oysa, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), haziranda yayımladığı raporunda hapisteki gazeteci sayısının 46 olduğunu duyurmuştu. Rakamlar arasındaki fark IFJ'nin 'Ergenekon'a üye olmak' suçlamasıyla hapiste bulunan gazetecileri de 'meslekî faaliyetlerinden' dolayı tutuklu gösterdiğini ortaya koyuyor. IFJ, ağustos ayında başta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olmak üzere pek çok meslek örgütüyle birlikte cezaevinde bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılması için uluslararası kampanya başlatmıştı.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi, 2010 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre, bu yıl tüm dünyada tutuklu bulunan gazeteci sayısı 145. Listenin en başında 34 tutuklu gazeteci ile Çin geliyor. Onu, 34 gazeteci ile İran, 17 gazeteci ile Eritre, 13 gazeteci ile Burma ve 6 gazeteci ile Özbekistan takip ediyor. Raporda 'Ergenekon terör örgütüne üyelik' suçlamasıyla hapiste bulunan gazetecileri üzecek bir sonuç da yer alıyor. Komite, Türkiye'de 'gazetecilik faaliyetleri' nedeniyle tutuklu bulunan gazeteci sayısının 4 olduğunu belirtiyor. Komite, internet sitesinde yayımladığı raporunda her ülkede tutuklu bulunan gazetecilerle ilgili detaylı bilgilere yer veriyor. Bilgiler incelendiğinde gazetecilerin 'gazetecilik faaliyetleri' nedeniyle tutuklandığı anlaşılıyor. Türkiye'de tutuklu bulunan 4 gazetecinin isimleri şöyle: Aram Yayınları İmtiyaz Sahibi ve Hawar Gazetesi Editörü Bedri Adanır, Azadiye Welat Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun, Azadiye Welat Gazetesi'nin eski Yazı İşleri Müdürü Ozan Kılınç ve Rengê Hevîya Jinê isimli Kürtçe Kadın Dergisi'nin sorumlu müdürü Gurbet Çakar.

SAYILAR arasındaki FARK SİYASİ

Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergüler, sayı ne olursa olsun G20 üyesi Türkiye'nin böyle bir listede yer almasından üzüntü duyduklarını dile getiriyor. Ergenekon haberi yazdığı için hakkında onlarca dava açılan gazetecileri hatırlatan Ergüler, "Yetkililerin ifade özgürlükleri alanında gerekli adımları atması ve yasaları daha demokratik bir şekilde yeniden düzenlemesi şart. Farklılığın basın özgürlüğü alanında çalışma yapan örgütlerin temel aldığı kriterlerden ve siyasî görüşlerden kaynaklandığını düşünüyorum." diye konuşuyor. CPJ gibi saygın bir kuruluşun sadece gazetecilik faaliyetinden dolayı yargılananları rapor etmesi ve bunun dışında kaldığını düşündükleri isimleri liste dışı tutmasının önemli bir detay olduğunu dile getiren Deniz Ergüler, "Bu bence meseleye uluslararası standartlarda nasıl yaklaşılması gerektiği yönünde bir ipucu veriyor." ifadelerini kullanıyor. (Zaman)