Meclis'teki hassas konu Sayıştay Kanunu. Çünkü TSK'nın da yeni düzenlemelerle Sayıştay tarafından denetimini öngörüyor.

Ve alt komisyondaki teklifle  ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın tereddütleri var. O tereddütler de Komisyon'a gönderildi.

Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Akif Hamza Çebi, "Silahlı Kuvvetler'in tereddütü şu, bizim mallarımız gizlilik arzeder bu gizliliğin bozulmaması gerekeri, denetim sırasında uyulması gerekir. Bunun için madde ilave edilmesini istediler" dedi.

Plan Bütçe Alt Komisyonu Başkanı Alaattin Büyükkaya da, "Söyledikleri gizlilik gerektiren konular daha farklı nasıl düzenlenebilir. Denetleme şeklinde düşüncelerini ifade ediyorlar" diye konuştu.

Yani tereddüt denetimin şekline. Komisyon'daki teklifte TSK'nın kullanımındaki tüm malların denetiminin Sayıştay tarafından yapılması öngörülüyor.
 
İşte Genelkurmay silahtan mühimmata denetlenecek mallara dikkat çekti ve Komisyon'a "Bunların milli güvenlik ile ilgili olmaları nedeniyle herkes tarafından öğrenilmesi milli güvenliğimize zarar verebilir" uyarısını yaptı.
 
Önerisi, denetiminin şeklinin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi.

Ama tek sorun bu değil. Bir başka endişe Sayıştay'ın TSK'ya da uygunluk ve performans denetimi yapacağıydı.

Genelkurmay Başkanlığı bu denetimin mümkün olmadığını da yine Komisyon'a iletti, "Silahlı Kuvvetler'in performansını yine ancak bu konuda yetişmiş olan askeri personel ölçebilir" diyerek.

Sosyal tesislerin denetimi

Ve askerin sosyal tesislerinin denetimi. O da sorun yaratan üçüncü başlık. Sayıştay denetimi öngörülüyor ama Genelkurmay raporunda sosyal tesislerin TSK'nın İç Hizmet Kanunu'na göre denetlendiği vurgulanıyor.
 
Bu tartışmalı başlıklar da nasıl uzlaşılacak? Henüz belli değil. Ama askerin mali denetimi "tam olmalı" diyen komisyon üyeleri de var. CNN TÜRK