Tülay ACAR/AHT

Yeniden düzenlenerek 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu reformun 5. yıldönümü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doktora Salonunda kutlandı.

Etkinliğe İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, TBMM eski Başkanı ve eski Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti milletvekili Köksal Toptan, ve Dünyada ve Türkiye’de Ceza Hukuku Kongresi’ne katılmak için gelen dünyanın birçok ülkesini temsil eden ceza hukukçuları ve akademisyenler katıldı.

‘En çok kadınlar katkıda bulundu’

Reformun yıldönümü kutlamasında söz alan  Köksal Toptan , ceza hukukunun reform sürecinde kendisinin de görev aldığını hatırlatarak, ‘Ceza hukukundaki sürece en çok kadınlar katkıda bulundu. Daha sonra sivil toplum kuruluşları, yalnızca iktidar değil muhalefet partisi yöneticilerinin de büyük desteği olmuştur. Bu arada Avrupa Birliği uzmanlarının yardımını unutmamak gerekir. Herkesin büyük emeği geçti. Başta Prof.Dr. Adem Sözüer olmak üzere tüm akademisyenlere teşekkür ediyorum. Reform sürecinde at komisyondaki görüşmeleri sık sık halka duyurarak onların katılımını da katkısını sağladık. Amacımız geniş bir uzlaşma sağlamaktı. Sanırım bunu da başardık” dedi.

‘Çocuklarla ilgili düzenlemede yanlış yaptık’

‘TCK’nın değişim sürecinde tek bir yanlış yaptık’ ifadesini kullanan AK Parti milletvekili Toptan; ‘Çocuk suçlarını terörlü mücadale kanun kapsamında tuttuk. Orada yanlış yaptık. Ancak önümüzdeki günlerde bu yanlışıklığı değiştirecek değişikliklerin olacağını inanıyorum” özeleştirisinde bulundu.

TCK’nın 5. yıldönümü kutlamasına dünyanın birçok ülkesi katıld.

TCK’nın reform sürecinin mimarlarından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Adem Sözüer, dünyanın birçok ülkesinde yüzlerce ceza hukukçusunun katıldığı  Dünyada ve Türkiye’de Ceza Hukuku Reformları Kongresi’nde TCK’nın 5. yaşını kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

‘İsrail’in müdahalesi yanlış’

Prof.Dr. Adem Sözüer, Gazze’de saldırıya uğrayan Türk gemisinin hukuki durumunu da değerlendirdi. Onlarca ülkenin ceza hukukçusunun bulunduğu salonda şu mesajı verdi: ‘Bu kongreye İsrailli meslektaşlarım da katıldı. Biz kendilerini çok iyi ağırladık. Onlar da memnun kaldı. Bugün bu salonda her sesten her renkten birçok ülke vatandaşı bulunuyor. Hepimizin yürekten inandığı tek kavram barıştırdı.İsrail’in ‘karasu ihlali’ gerekçesiyle söz konusu gemiye yönelik operasyonu çok yanlış. Bir hukukçu olarak onaylamıyoruz”

‘Özgürlükçü ceza reformu tehdit altında’

Ardından bu operasyonın mantığıyla örtüşen çok önemli bir uyarıda bulundu. ‘Özgürlükçü ceza reforumunun altını çizen tehditler var. Bir yerde dur diyeceğimiz nokta olmalı. İster terörle mücadele ister başka konularda olsun devletler, her konuda hukuka saygı göstermeli”

‘ABD ve Avrupa’da reforma ters kararlar alındı’

ABD’de 11 Eylül saldırısı sonrası önemli değişimlerin yaşandığını ifade eden   Prof.Dr. Adem Sözüer, ‘Bu kongreye katılan meslektaşım da ABD’nin terörle mücadele soruşturması sürecinde insan hakları ihlali yaptığını söylemesi çarpıcıdır. Ancak başta ABD ve Avrupa’nın birçok ülkesinde  özgürlükçü ceza kanunu reformuna ters kararlar alındı” dedi.

‘Şimdi kanunlarımızı Avrupa’ya karşı korumak zorundayız’

Türkiye’de ceza kanunu reformunda AB rüzgarının çok büyük etkisi olduğunu ifade eden Prof.Dr. Sözüer, ‘Bu salondaki Avrupalı dostlarıma sesleniyorum. Biz AB kriterlerini de dikkate alarak TCK’da reform yaptık. Ancak şimdi kanunlarımızı Avrupa’ya karşı korumak zorundayız. Örneğin bütün ülkelerde evin içinde  izinsiz kayıt yapma var. Bizde yok. Olmamalı. Çünkü bu durum özel hayat kavramına müdahaledir.Biz bu noktada dururken Avrupa’nın bu nitelikte çelişkili kararlar alıyor.”

‘Uzlaşma sihirli bir güç’

Prof.Dr. Sözüer, konuşmasını ‘uzlaşma’ mesajı vererek tamamladı. Prof.Dr. Sözüer, TCK’nın reform sürecinde önemini fark ettiği ‘uzlaşma’ konusuna da dikkat çekerek, ‘TCK’nın değişim sürecinde uzlaşma kavramının sihirli gücünü , büyük engelleri aşabileceğini gösterdik. Bir toplumda bir yenilik yapılıyorsa mutlaka halkın katılımı sağlanmalı” 

Etkinlikin sonunda TCK’nın 5.yıldönümü nedeniyle hazırlanan pastanın kesildi. Prof.Dr. Adem Sözüer, etkinliğe katılan konuşmacılara reform sürecine katkıda bulunmasından dolayı plaket verdi.