Adalet Bakanlığı, iptal edilen avukatlıktan hakimlik ve savcılığa geçiş sınavının güvenliğinin sorumluluğunun ÖSYM'de olduğunu belirtti. 


Adalet Bakanlığı, avukatlıktan adli yargı hakim ve savcı adaylığına geçiş sınavıyla ilgili iddia ve değerlendirmeler üzerine, sınav süreci hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılma gereği duyulduğunu bildirdi. Hakim ve savı adaylığı yazılı yarışma sınavlarının yapılan protokoller uyarınca 1998 yılından beri ÖSYM tarafından yapıldığını kaydeden Adalet Bakanlığı, yazılı açıklamasında bu durumun Hakimler ve Savcılar Kanunu'yla açıkça düzenlendiğini kaydetti. Sınavın ÖSYM tarafından yapılmasına ilişkin protokolün 21 Şubat 2012 tarihinde imzalandığı ve sınava ilişkin ilânın bakanlığın internet adresinden 24 Şubat 2012 tarihinde yayınlandığı ifade edilen açıklamada, "Söz konusu protokole göre sınavın organizasyonu ve uygulanması ile güvenliği tamamen ÖSYM'nin sorumluluğunda bulunmakta, test ve cevap kâğıdının hazırlanması ve basımı da ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bakanlığımızın yazılı yarışma sınavının yapılmasında kanundan kaynaklanan protokol yapma yetkisi dışında soruların hazırlanması ve sorulması da dâhil hiçbir yetkisi bulunmamaktadır" denildi.
 
-İDDİALAR ÜZERİNE MÜLAKAT SONUÇLARI AÇIKLAMADIK-
 
ÖSYM tarafından yapılan söz konusu sınavın sonuçlarının 30 Mayıs 2012 tarihinde gönderildiği ve aynı gün bakanlığın internet adresinde sınav sonuçlarının, mülâkat tarihinin ve yerinin duyurulduğunun kaydedildiği açıklamada, mülakat sürecinde, basın ve sosyal medyada sınavla ilgili çıkan haberler dikkate alınarak, ÖSYM ile temasa geçildiği ve gerekli araştırmanın yapılmasının istendiği ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi: 
"Hâkimlik ve savcılık mesleğinin niteliği ve en ufak bir şaibeyi dahi kaldırmayacağı gözetilerek önceden belirlenen takvime göre adayların mülakatları da yapılmasına rağmen sonuçlar açıklanmamış, ÖSYM'nin bütün araştırmaları tamamlaması beklenmiştir. ÖSYM Başkanlığının 04 Eylül 2012 tarihli yazısı ekinde bakanlığımıza gönderilen ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan yazılı yarışma sınavının eşdeğer sınav ile tekrarlanmasına karar verildiği bildirilmiştir. Sürecin aktarılan biçimde işlemesine ve ileri sürülen iddiaların üzerine titizlikle gidilmesine rağmen, ısrarlı ve maksatlı bir şekilde yazılı sınavın Adalet Bakanlığı tarafından yapıldığı ve şaibe karıştırıldığı yönündeki gerçek dışı beyanlar, ciddiyetten uzak ve üzüntü verici bulunmuştur." (ANKA)