BAHAR ATAKAN Ankara

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kopya çekildiği iddialarının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yapılan yasal değişiklik, sınavlardaki usulsüzlüklerin önüne geçemedi. MEB, sınavlarda kopya çekilmeye devam edilmesi üzerine yeni yasaklar getirirken, kopyaya göz yuman aralarında öğretmenlerin de bulunduğu sınav görevlilerine, “1 yıl sınav cezası” vermeye başladı.

MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Diyarbakır’da 22 Ekim 2011’de düzenlenen “ehliyet sınavında” salon görevlisi olan aralarında öğretmenlerin de bulunduğu “92 kişiye MEB’in düzenleyeceği hiçbir sınavda 1 yıl boyunca görev almama“ cezası verdi. MEB’in sınav merkezi olan illerde ihmali bulunan öğretmenler için de aynı yasağı getireceği öğrenildi.

Ceza, 1 yıl yasak

KPSS başta olmak üzere çeşitli sınavlar üzerindeki şaibeler nedeniyle MEB, Şubat 2011’de Merkezi Sistem Sınav Yönergesi’ni değiştirirken, sınavlarda güvenliğin daha üst düzeyde sağlanması amaçlandı. Yönergeye, “Elektronik iletişim araçlarıyla kopya çeken, yerine başkasını sınava sokan adaylar ile organize olarak kopya çekme eylemine karıştıkları tespit edilen adayların 1 yıl süreyle sınava alınmaması” hükmü getirildi.

Salon görevlileri için yapılan düzenlemede ise “görevli olduğu salonda toplu veya ikili kopya çekildiği belirlenenlere 1 yıl süreyle sınav görevi verilmemesi” karara bağlandı.

MEB, Diyarbakır’da 22 Ekim 2011’de düzenlenen “Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı” ile ilgili olarak yönerge hükümlerine aykırı davrananları tespit etti. MEB Merkez Sınav Kurulu, salon görevlileri ile sınava giren adayların durumunu değerlendirerek, yasakları uygulama kararı aldı.

İkili ve toplu kopya çekildi

MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce 17 Ocak 2012’de Diyarbakır Valiliği’ne gönderilen “Sınav Yasaklıları” konulu yazıda, sınavlarda ihmali bulunan 92 salon görevlisiyle ilgili yasağın gerekçesi, “bilgisayar ortamında yapılan kopya analiz sonuçlarına göre ikili kopya ve toplu kopya çekildiği tespit edilmesi” olarak açıklandı. 92 salon görevlisi arasında öğretmenlerin de yer aldığı öğrenildi.

Başkan da cezalı

Karara göre, 1 yıllık sınav yasağı hem salon başkanına hem de salon gözcülerine uygulandı. Söz konusu salon görevlileri 1 yıl sonunda bulundukları sınavlarda, kopyaya karşı görevlerine yerine getirmezse MEB tarafından düzenlenecek hiçbir sınavda görev alamaz hale gelecek.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen resmi yazıyla da sınav görevlilerinin isimleri sıralanarak, “sınav görevi cezalısı” oldukları bildirildi. Yazıda, listede ismi yer alan öğretmenlere yasakla ilgili bilgi verilmesi istendi.




Milliyet