YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, 'Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü' uygulamasının bırakılarak 'Yurt Dışında Öğrenci Kabulü' uygulamasının başlatılmasına ve bu sisteme ortaöğretiminin tamamını Türkiye ve KKTC hariç yurt dışında tamamlayan TC uyruklu adayların da başvuru yapabilmesine karar verildiği hatırlatıldı.

Yükseköğretim kurumlarında yurt dışından öğrenci kabulü kontenjanlarının, ÖSS kontenjanlarına ek olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada, "Bu kontenjanlar yabancı uyruklu öğrenci sınavı ve kabulünde kullanılan kontenjanlardır. Alınan karar ile söz konusu bu sınırlı ve ek kontenjanlara yabancı uyruklu adaylarla beraber, ortaöğreniminin tamamını yurt dışında tamamlayan TC uyruklu adaylara da başvuru hakkı verilmiştir. Alınan kararda, TC uyruklu olup, yurt dışında eğitim gören tüm adayların sınavsız üniversitelere kabul edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır." denildi. Bu adayların, YÖK tarafından kabul gören sınırlı sayıdaki kontenjanlara başvuracağı ve başvurularının üniversitelerin belirlediği başvuru şartları dikkate alınarak, üniversiteler tarafından değerlendirileceği yönünde karar alındığına dikkat çekildi. Başvuru şartlarını sağlamayan adaylar ile başvuru şartını sağlasa bile başvuran adaylar içinde kontenjan dahilinde sıralamaya giremeyen adayların başvurduğu üniversiteye kaydının yapılması mümkün olmadığının altı çizildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Kurulumuz, alınan bu kararın doğru olduğunu ve uygulanması gerektiğini düşünmekle birlikte kamuoyunda konunun yanlış anlaşmalara neden olduğu ve yapılan bazı açıklamaların Türkiye'de ortaöğretimini tamamlayan adaylar üzerinde olumsuz etkiye yol açarak, motivasyonları bozabileceği hususları dikkate alınmıştır. Ortaöğretiminin tamamını yurt dışında tamamlayan adaylar için konunun daha sonraki yıllarda, getirilen değişikliğin sonuçları itibariyle görülerek doğru anlaşılmasından sonra yeniden değerlendirilmek üzere ele alınmasına ve 21.01.2010 tarih ve 2010.1.22 sayılı Yükseköğretim Genel Kurul kararının B-Başvuracak adaylar başlığı altında yer alan a maddesinin 2 numaralı alt bendinin (TC veya KKTC uyruklu olup lise öğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların) ve b maddesinin 1 numaralı alt bendindeki (lise öğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç) ibaresinin geri alınmasına karar verilmiştir." (CİHAN)