Mahkemenin verdiği son kararı değerlendirirken çok ciddi yanlışlar yapıldığını belirten Erdoğan, zamanaşımının sadece 5 kişiyle alakalı olduğuna dikkat çekti. Dün gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Erdoğan, "Sivas davası zamanaşımına uğramamıştır. Davanın içerisinde, idam kalktığı için ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm olan 33 kişi var. Bunun dışında ağır hapis cezasıyla cezalandırılmış onlarca kişi var. Bunlar hep gözden kaçırılıyor, saptırılıyor.'' dedi. 

Başbakan Erdoğan, dün cuma namazını evinin bulunduğu Subayevleri'ndeki Aksa Camii'nde kıldı. Namaz çıkışında Erdoğan'a, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Sivas olaylarında ihlali olan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılabileceğine yönelik sözleri soruldu. Başbakan, söz konusu açıklamaların yargılama süreci içerisindeki değerlendirmeler olduğuna işaret ederken mahkemenin verdiği son kararın ardından çok yanlış yorumlar yapıldığının altını çizdi. Sivas'a gittiğinde 15-19 yaşındaki genç kızların, babalarının hiçbir taksiratı olmadığı halde idama mahkûm olduklarını söyleyerek hüngür hüngür ağladığını kaydeden Erdoğan, "Bunları göz ardı etmek suretiyle burada tek tarafa ben siyasî bir servis yapmayı doğru bulmuyorum. Bu tür ideolojik yaklaşımlar yanlış. Ankara Adalet Sarayı'nın önünde gösteri yapmak suretiyle belli bir fraksiyonun, ideolojinin borazanlığını yapmayı doğru bulmuyorum.'' diye konuştu. 

Erdoğan, 5 kişiyle ilgili zamanaşımı kararını değerlendirirken haksızlık yapılmaması gerektiğini de vurguladı. Davada 33 kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu ülkede DHKP/C'den, TİKKO'dan bunca insan zamanaşımına uğramıştır. Bunlar dışarıdadır şu anda. Efendim neymiş; 'Hizbullah da zamanaşımına uğramış' ne oldu? Hizbullah'tan, zamanaşımından çıktılar, bir kısmı yakalandı, bir kısmı tekrar içeride, bir kısmı şu anda kaçıyor. Hizbullah zamanaşımına bundan dolayı uğramamıştır, bu noktada da değildir. Bunu da böyle görmemiz lazım, değerlendirmeleri yaparken haksızlık yapmayalım diyorum.'' 

CHP'nin zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasına ilişkin Meclis çalışmalarının "yok hükmünde'' olduğuna dair iddialarını da değerlendiren Başbakan, TBMM İçtüzüğü'nde her şeyin açık ve net olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu Meclis, onların gayri hukuki istekleri doğrultusunda yürümeyecektir. Burada çok açık, net her şey ortadadır. Bir tarafta 326 sayısı vardır, bunun karşısındaki sayı da ortadadır ve bu sayı, diğer sayının yarısı kadardır. Yarısı kadar bir sayı 326'ya egemenlik tesis etmeye gayret etmektedir. Demokraside ölçü bu değildir. Çoğunluğun azınlığa tahakkümünü istemeyiz, ama kalkıp azınlığın da eline bant tankını alıp komisyon başkanına saldırmak suretiyle oradan netice çıkartmasına da müsaade etmeyiz." 



Cihan