Demokratik ve sivil bir anayasa talebini toplumda canlı tutma hedefinde olduklarını açıklayan Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, "Yeniden toplumsal bir mutabakat oluşturulmalı, ve mutabakata göre demokratik, özgürlükçü katılımcı bir anayasa hazırlanmalıdır." diye konuştu.

Sivil anayasa çalışmaları ve demokratik açılıma destek vermek amacıyla 402 sivil toplum kuruluşu, 500 kanaat önderinin desteği ile Sivil Dayanışma Platformu kuruldu. Sirkeci'de bulunan Legacy Ottoman Hotel'de gerçekleştirilen basın toplantısında platformun tanıtımı ve işlevi anlatıldı. Toplantıya, eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, emekli Tuğgeneral Hakan Tanrıverdi ile birlikte sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı.

Toplantıda konuşan Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Adnan Ogan, demokratik sivil bir anayasa talebinin toplumda canlı tutmak için böyle bir girişimde bulunduklarını söyledi. Türkiye'nin arzu edilen istikrara kavuşması, yapısal sorunları aşması gerektiğini belirten Ogan, "Türkiye artık büyük düşünmek, sınırları zorlamak yeni stratejiler geliştirerek, hem bölgesinde hem de tüm dünyada önemli adımlar atmak sürecine girmiştir. Vizyonunu da bu perspektiften yeniden belirlemek durumundadır. Bu durum doğal olarak, güçlü ve zayıf yönlerini, sorunlarını ve imkanlarını yeniden değerlendirerek, stratejik planlamalar yapmasını gerekli kılmaktadır." diye konuştu.

Toplumda yeni bir anayasa için mutabakat oluşturulmasının şart olduğuna dikkat çeken Ogan, "Öncelikle iç meselelerin halli için, demokrasi ve hukuk ekseninde toplumun bütün kesimlerinin ve bireylerin birbirine güvenebileceği, rahat ve özgür hissedebileceği düzenlemeler yapması şarttır. Demokrasi, hak, eşitlik özgürlük, adalet gibi herkesin ve her kesimin kabullenebileceği değerler etrafında yeni bir bakış açısı oluşturulmalı, devlet bütün kurumları ile halkın talepleri doğrultusunda yeni bir yapısal bütünlüğe kavuşturulmalıdır. Yeniden toplumsal mutabakat oluşturulmalı ve mutabakata göre, demokratik, özgürlükçü, katılımcı bir anayasa hazırlanmalıdır." şeklinde konuştu. (CİHAN)



Yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili farklı görüşler için tıklayınız.