Dört yıl önce Soma’da uyarılara aldırış edilmeyince göz göre göre gerçekleşen Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren 301 madenci hafta sonu anıldı. Şehitlikteki ziyaretçi sayısının önceki yıllara göre hayli az olduğu görülürken, acılı aileler adalet istedi. Maden şehidi Ali Yüksel’in ikiz çocukları Betül ile Furkan bir kez daha cennete mektup yazdı. Babalarının kabrine bıraktıkları mektupları görenler gözyaşlarını tutamadı.

Türkiye onları dört yıl önce acının merkezi Soma’da, cennete yazdıkları mektup ile tanımıştı. Katledilen babalarının hasretini yaşayan acılı çocuklar bu ölüm yıldönümünde de duygularını satırlara döktü. Furkan’ın mektubu pek manidardı. Bir adalet terazisi çizen Furkan, “Merak etmeyin, katiller cezalandırılacak. Onlar 301 kişiyi babasız bıraktı. Biz de onları serbest bırakmayacağız” diye yazdı.

soma-1

Betül’ün mektubu ise hem düşündürttü, hem ağlattı. İşte o mektup:

Babam’a…

Babacığım, seni çok seviyorum. İlk öncelikle bunu söylemek istiyorum. İyi ki benim babamsın. Seni küçük yaşta kaybettim ve hala eksikliğini yaşıyorum. Biliyor musun baba, okulda birisi babasına sarılırken sen aklıma geliyorsun hep. O an ağlamak istiyorum, duygulanıyorum. Arkadaşlarım ‘ne oldu’ dediği zaman ‘aklıma bir şey geldi’ diyorum. Ama bu kimin suçu biliyor musun baba, bu 301 maden şehidinin katilleri. Ne olursa olsun affetmeyeceğim onları. Cezalarını çeksinler istiyorum. Biraz da olsa acımız hafifleyecek çünkü babamın katillerinin hapiste olmasını istiyorum. Biliyorum, bu biraz canice gelebilir ama onlar 301 maden şehidine kıyarken gözlerini bile kırpmadılar.

Berat kandilinde ‘kimse babasız kalmasın, babasızlık çok zor’ diye dua ettik. Ben bu acıyı yaşadım, bu acıyı 301 maden şehidinin ailesi yaşadı. Sensiz geçen 3 yıl oldu. 36 ay, 1095 gün oldu.

Ve inan ki her gün yattığımda ‘iyi geceler babam’ deyip yatıyorum. Baş ucumda fotoğrafların duruyor.

İlk Bahçeşehir Koleji veli toplantısında bir arkadaşım ‘baban neden gelmedi’ dedi, yutkundum, cevap veremedim. ‘Babam gelmedi, yok, babam öldü’ diyemedim. Çünkü sen ölmedin di mi baba? O zaman da yanımızdaydın. Öğretmenlerin benim hakkımda ne dediğini duydun. Merak etme derslerim iyi. 80'in altında notum yok. Pilot olabilmek için çok çalışıyorum. Ve her adımımda pilotluğa daha çok yaklaştığımı hissediyorum. İkinci dönemin sonunda takdir alacağım. Çok iyi bir okulda okuyorum babacığım, gözün arkanda kalmasın. Tarçın’ı sorarsan çok iyi. Seni ziyarete gelirken onu da getiriyoruz. Çok mutlu oluyor. Bugün sakin, bana hiç hırlamıyor. Furkan bugünlerde çok asabi, bana çok kötü davranıyor ama ben sen üzülürsün diye pek kavga etmemeye çalışıyorum. Artık mezarlığa çok az kişi geliyor baba. Bir avuç insanız. Mezarlığın o boş halini görünce üzülüyorum. Sizi, bu 301 kişiyi nasıl unutabiliyorlar? Seni çoook seviyorum. Çok konuştum yine özür dilerim. Seni hepimiz çok özlüyoruz. Pilot olacağım ve senden ‘pilot bir kızı var’ diye bahsedecekler.

Seni çok seviyorum babamm…

Seni çok seven Betül Yüksel

mektup
soma-2
adalet
Haber: Gökmen ULU/Sözcü