(İHA) - TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Kızılay'ın yürüttüğü yardım kampanyaları kapsamında hazırlanan 5 bin tonluk yardım malzemesini Somali'ye götürecek olan gemi önümüzdeki günlerde yola çıkacak. Geminin yüklenmesine bugün Ambarlı Limanı'nda düzenlenen törenle başlandı.

Törene katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Milletimiz, sıkıntı nerde varsa oradadır. Ama Somali'de yaşanan sıkıntı sadece bizim değildir, bütün ülkelerin sorumluluğu altındadır. Kimse 'Somali bize uzak, orası başka bir ülke' diyerek kendisini yaşanan sıkıntılardan uzak göremez. Yaşanan sıkıntı dünyanın bütün milletlerinin ve ülkelerinin ortak ayıbıdır. Bu olay bütün ülkelerin ortak sorumluluğundadır. Öyleyse bu sıkıntıyı, bu acıyı gidermek içinde de herkesin elbirliği içerisinde olması lazım. Ama görüyoruz ki dünyanın her yerinde aynı duyarlılık yok" diye konuştu.

"Uluslararası yardım örgütleri ve imkanı farklı olan ülkeler Somali'de yaşanan insanlık trajedisi karşısında maalesef aynı duyarlılığı etkin bir biçimde gösteremiyorlar veya göstermemektedirler" diyen Bozdağ, Türkiye ve Türk milletinin gösterdiği duyarlılığı ve hamiyetperverliliği bütün dünya ülkelerinin de aynı şekilde göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Bekir Bozdağ, Somali'deki sıkıntının kısa sürede elbirliğiyle çözülebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu;

"Çünkü dünyanın nimetleri bütün insanlara yetecek kadar çoktur. Dünyada var olan imkanlar, dünyanın başka bir köşesinde insanların açlıktan, susuzluktan, doktorsuzluktan ölmesine imkan vermeyecek kadar çok ama bunun adaletsiz dağılımından kaynaklanmaktadır. Umarım diğer dünya ülkeleri de üzerlerine düşen sorumlulukları layıkıyla yerine getirirler. Somali'de yaşanan dramın kamuoyuna yansımasından sonra Sayın Başbakanımız bu konuda Türkiye'nin yardım yapması için büyük bir kampanya başlattı."

Bozdağ, Somali için şu ana kadar 150 milyonun üzerinde nakit yardım toplandığını ifade ederek, bunun dışında ayni yardımların da devam ettiğini söyledi. Yüklemesi devam eden geminin 7 bin 500 tonluk olduğunu belirterek, "Bu geminin içerisinde 5 bin tondan fazla gıda malzemesi, ilaç ve bir takım sağlık ihtiyaçlarını gidermek için ambulanslar ve orada gerekli zaruri malzemeler yüklenip daha sonra da yola çıkacak. Şu anda yükleme devam ediyor. Yüklemesi bittikten sonra İstanbul'dan hareket edecek, Somali'ye
ulaşacaktır. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Somali'ye ulaşması 10 günden fazla bir zaman dilimini alacak. Ulaştığında da oradaki insanların derdine derman olacak. İnşallah bu hafta Perşembe akşamı Sayın Başbakanımız da eşleriyle birlikte Somali'ye hareket edecekler ve orada yaşanan insanlık dramına bütün dünyanın dikkatini çekecek ve hassasiyetlerini bir kez daha göstererek, bütün insanlığa, bütün ülkelere bu sıkıntı karşısında duyarlı olmaya davet edecek. Biz bir yandan bunları yaparken oradaki yetkililerle görüşerek ne yardım gerekiyorsa onları gönderiyoruz. Oradaki yetkililerle koordine halindeyiz. Bunun dışında oradaki eksikleri tespit ederek ülkemize bildiriyorlar. İhtiyaçlara göre biz de bölgelere yardımları gönderiyoruz" dedi.

Bozdağ, açıklamalarının ardından beraberindekilerle birlikte gemiye yardım malzemelerini yükledi. Törenin ardından limandan ayrılan Bozdağ'a basın mensupları, Murat Karayılan'ın yakalandığı iddialarını hatırlattı. Bozdağ, "Bu konuyla ilgili daha sonra açıklama yaparız gerekirse. Lütfen burayı gündeme getirin" diyerek soruları yanıtsız bıraktı.