Emekli Asliye Hukuk Hakimi Turan Ateş, HSYK’nın 37 hakim ve savcı hakkında vermiş olduğu ihraç karırını Hukukihaber.net’e değerlendirdi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Ateş, "Geçmişte bu konuyla alakalı dedikodular vardı. Söylentinler arasında AK Parti ve cemaat mensubu kişilere soruların önceden verildiği de vardı. Bu gruba mensup kişiler de bu sınavlardan yüksek puan alıyorlardı. Genellikle cemaat, tarikat ve AK Parti’ye yakın kişilerdi" diye konuştu. 

"BU SINAVLARI HSYK YAPMALI"

Müfettiş raporuna katıldığını vurgulayan Ateş, "2012 yılında yapılan sınavda da karı-koca çiftin aynı soruları cevaplandırıp, aynı puanı alması bu iddiaların gerçeklik payını artırdı. Müfettiş raporuna ben bu noktada katılıyorum. HSYK’nın verdiği bu kararı doğru buluyorum. Aslında bu sınavı HSYK’nın yapması gerekiyor. Burada asıl yanlışlık sınavları HSYK’nın yerine Adalet Bakanlığı’nın yapıyor olmasıdır. Şu andaki sistemde sınavı Bakanlık yapıyor, HSYK’ya ise sadece atama görevi veriliyor." şeklinde aktardı.

"ÖZELLİKLE SON 10 YILDA YAPILAN SINAVLAR MASAYA YATIRILMALIDIR"

Turan Ateş, şöyle devam etti;

"Ülkemiz bazı şeylere gebe. Bu sınavlarla ilgili çok daha dedikodular çıkacaktır. Bu hepimizin sorunudur. Maalesef yeteri kadar duyarlılık gösterilmiyor. Ben HSYK’ya dört dörtlük demiyorum. Ama üstüne basa basa söylüyorum; bu karar doğrudur. Sadece 2012’deki değil son 10 yıla bakılması gerekiyor. Son 10 yılda yapılan sınavlarda şaibe var."
Siyasi parti üyesi avukatlardan, bir sürü hâkim ve savcı alındı. Bu yanlıştır.

Böyle olunca da; biz 20-30 yıl önceki yargıyı arıyoruz. Sadece 2012 yılında değil, son 10 yıl yapılan sınavlarda şaibe vardır. HSYK’nın son 10 yılda yapılan sınavları, ataması yapılan hâkim ve savcıların yaptıkları işleri mutlaka masaya yatırması lazım. Mevcut HSYK üyelerini tartışabilir ama bu verilen karar doğrudur."

(MEHMET ALİ AY / HUKUKİ HABER)