Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

-Bazı askerler, daha doğrusu ataşeler, darbe girişimi akşamı büyükelçilere bildirimde bulunup yönetimin kendilerinde olduğunu söylemişlerdir.

-Genelkurmay Başkanı çağrı yaptı geri çağırdı. Kuveyt ataşesi Suudi Arabistan tarafından geri gönderildi.

-Afganistan’da güçlerimiz var. Buradaki iki tuğgeneral Dubai’ye gitti. Ve Dubai’den çıkmak isterken BAE bunları yakaladı ve özel bir uçakla teslim ettiler.

-Kaçanlar var. Diplomatlar arasında da kaçanlar oldu. Bangladeş’teki iki memur... New York’a kaçmış bunlar karı koca.

-Kazan’daki bir memur Japonya’ya kaçmış.

-Dün itibarıyla geri dön çağrısı yaptıklarımız için süre doldu.

-FETÖ ile ilgisini tespit ettiklerimiz için gerekenleri yapıyoruz. 88 kişinin ilişiğini kesmiştik. Elimizde bir liste var, titizlikle çalışmasını yapıyoruz.

YUNANİSTAN'DAKİ ALBAYLAR İTALYA'YA KAÇMIŞ

-İki albay, Yunanistan’dan aileleri ile birlikte İtalya’ya doğru hareket etmişler. Yunan makamları bunu tespit etti. Albay Halis Tunç’un ağabeyi Hollanda’da yaşıyor. Hollanda’ya kaçmış olma ihtimalini değerlendiriyoruz.

-ABD’den esas beklentimiz Gülen’i Türkiye’ye iade etmesi. İşbirliği sinyallerini görüyoruz. Şu andaki işbirliği anlayışının sonuç vermesini bekliyoruz.

MOSKOVA’DAKİ PYD BÜROSU

-Moskova’daki PYD ofisiyle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız, Putin’e bilgi verdi. Putin bundan ilk defa haberinin olduğunu söyledi. Moskova’daki ofisle ilgili fotoğrafları Sayın Cumhurbaşkanımız paylaştı.

SURİYE KONUSU

-Suriye hakkında Rusya le bir görüş ayrılığımız yok. Toprak ve sınır bütünlüğü konusunda bir görüş ayrılığımız yok. Biz bir grubun Suriye’de ayrı bir devlet kurmasına karşıyız.Esad’ın gitmesi gerektiğini söyleyen ülke sayısı çok daha fazla. 500 bin kişiyi katleden birinin bir ülkeyi yönetmesi doğru değil gerçekçi de değil. Esadlı geçiş diye bir geçiş süreci olmaz. Esad’ın Suriye’yi siyasi anlamda dönüştürebileceğine inanmıyoruz. Bir geçiş hükümeti olmalı ve bu kapsayıcı olmalı.

RUSYA İLE SAVUNMA İŞBİRLİĞİ HABERLERİ

-Türkiye’ye yönelik tehditlerin en yoğun olduğu dönemde müttefiklerimiz Patriotları çekti. Hava savunma sistemi bakımından da bugüne kadar somut adımları görmedik.NATO’nun hava savunma sistemleri Türkiye’nin tamamını kapsamıyor.NATO’dan beklentimiz Türkiye tehditlerle karşı karşıya kaldığında sözlü değil somut destek vermesi.Biz her ülke gibi kendi savunma sistemimiz kurmak istiyoruz.Kendi teknolojilerimiz var aynı şekilde başka ülkelerde gelişmiş teknolojiler de var. Her zaman tercihimiz müttefiklerimizle işbirliği içinde olmak. Ama müttefiklerimiz teknoloji paylaşımı konusunda istekli değil. O zaman biz de başka ülkelerle işbirliği yapma arayışındayız.

İSRAİL İLE ANLAŞMA

-Meclis herhalde tatile gitmeden önce bu anlaşma oylanır onaylanır. Bu darbe girişimi olmasaydı o hafta meclis gündemine gelmesi söz konusuydu. Ama şu ana bizim atayacağımız büyükelçinin kim olduğu belli değil.


Hürriyet