Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Ermenistan medyası ve ABD’deki Ermeni diasporasının, Bağış’a yönelik ifadelerini, “Hem Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanına hem de bakanın kişiliğine karşı küçültücü nitelikte olduğu şüphe götürmez” sözleriyle değerlendirdi. Ateşyan, son günlerde Ermeni Panorama sitesinin Bağış’ı hedef alan “Ermeni soykırımını inkar etmek üzere memnuniyetle İsviçre’ye gideceği konusunda böbürlendikten sonra ‘İsviçre bankalarında param yok’ diye İsviçre’ye gitmeyeceğini patavatsızca” ilan etti şeklindeki sözlerini “hakaret” olarak yorumladı.


Tahammülsüzlük 
Fikirlerin kısıtlanması ve insanların aynı şekilde düşünmeye zorlanmasının, en hafif tanımıyla “tahammülsüzlük” olarak algılanacağını anlatan Ateşyan, şunları söyledi: “Sayın Egemen Bağış’ın Türkiye’deki dini azınlık cemaatlerine ve sorunlarına karşı olumlu tutumu hepimizce malumdur. Kendi düşüncesini dile getiren sayın bakana hakaret etmek ve yayın yoluyla rencide etmek doğru bir davranış değil. Böylesi hareketlerde bulunanları, barışa, yapıcı çözümler üretmeye ve sağduyulu davranmaya davet ediyoruz.


Arada kalıyoruz
Türkiye’de yaşayan Ermeniler için “iki ateş arasında kalan çocuk” benzetmesi yapan Ateşyan, şöyle devam etti: “Bir çocuk düşünün, anne - baba arasında kalmış. Biz o durumdayız. Anne-baba birbirini yiyor, bundan çocuk zarar görüyor. Bizleri düşünen yok maalesef. Ateşten bir gömlek giymişiz. Her şeye rağmen Türkiye vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum. Atalarım binlerce senedir buradalar. Vatanım diyorum. Ben onlardan (diasporadan) daha Ermeni’yim. Terk edip gidersem, o zaman toplumuma ihanet etmiş olurum. Medeniyet merkezi, demokrasinin beşiği olduğu söylenen Avrupa’da, insanın düşüncesine gem vuruluyor. Fikir özgürlüğünü Türkiye’de görüyoruz. 10 yıl öncesine kadar Türkiye’de soykırım tartışılamazken, bugün ‘soykırım var’ diyenlere kimse bir şey demiyor. Düne kadar Kürtçe şarkı söylenemezdi, şimdi Kürtçe kanallar var. Bakanımız da fikir özgürlüğünü kullandı. ‘Soykırım yok’ dedi. Herkes saygı göstermeli.”

Hocalı pankartı bizi üzdü 

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Türkiye Ermeni Patrikhanesi’nde dün akşam bir araya gelen Ateşyan geçen pazar günü Taksim Meydanı’nda Hocalı Katliamı’nı anma mitingindeki bazı pankartların Ermenilere karşı hakaret olduğunu dile getirdi. Ateşyan, “Bu güzellikler içinde tabi ki üzüntüler de olmuştur. Geçen pazar günü Taksim’deki gösteride pankartlarla atılan bir söz bizi üzmüştür. Cemaatimizin üyeleri bu konuda üzgün. Bir millete böyle bir hakaret edemezsiniz” dedi.


Hürriyet