Hukukçular, Yargıtay ve Danıştay'da daire sayılarının artırılarak, istinaf mahkemelerinin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiği noktasında hemfikir. Kamu Hukukçuları Derneği ve Hukukçular Birliği Vakfı'nın da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum örgütleri, Yargıtay ve Danıştay'a yeni daireler kurulmasını öngören yasal düzenlemeyi desteklediklerini açıkladı. Kamu Hukukçuları Derneği Başkanı Hacı Mehmet Gani, Yargıtay ve Danıştay üzerindeki iş yüküne rağmen bu kurumun başkanlarının, yüksek mahkemelerin daire ve sayılarının artmasına karşı duruş sergilemelerini makul karşılamadıklarını söyledi. Yargıtay ve Danıştay'a yeni daireler kurulmasını öngören yasal düzenlemeyi tek başına yeterli bulmamakla birlikte, yargıdaki tıkanıklığın giderilmesi yolunda ilk adım olarak değerlendirdiklerini ifade eden Gani, düzenlemenin acilen gerçekleştirilmesini istedi. Gani, "Toplumsal tepkileri tetikleyen tahliyeler ve bu tahliyelere Yargıtay'daki iş yükünün gerekçe gösterilmesi, yargı reformunun ne derece gerekli olduğunun en önemli göstergesidir. Söz konusu Anayasa hükmü yakın zamanda halk oyu ile kabul edilmiştir. Buna karşı olmak halk iradesine saygısızlıktır." dedi.

BARO BAŞKANLARI: MİLLETİN SESİNE KULAK VERİN

Yozgat Barosu Başkanı Yusuf Başer: "Millet adalet istiyor. On binlerce dosya Yargıtay'da bekliyor. Vatandaşın adalete olan güveni sarsılmamalıdır. Dolayısıyla istinaf mahkemelerinin bir an önce faaliyete geçmesi, Yargıtay ve Danıştay'daki daire ve üye sayılarının artırılması artık zorunluluk haline gelmiştir. Yargıtay ve Danıştay'daki üye sayılarının artırılması noktasında hukukla ilgisi olan herkesin ortak kanaatidir."

Kırşehir Barosu Başkanı Gökhan Maraş: "Yargıtay'da bekleyen dosyalar kanayan bir yara. Yargıyı hızlandırarak, adaleti tecelli ettirmenin yolu önemli bir iki değişiklikten geçiyor. Birincisi Yargıtay'a ilave edilecek daire sayısının 6 ile sınırlanmayıp 10'a çıkarılması gerekir. En az 10 olmalıdır."

Eskişehir Hukuksal Bakış Derneği Başkanı Turgay Balaban: "Yargıtay'daki mevcut dosyalar bir an önce eritilip, vatandaşların mağduriyeti giderilmelidir. Bunun için Yargıtay ve Danıştay'da açılması düşünülen dairelerin bir an önce faaliyete geçmesi zorunluluktur."



AYKUT AKTAŞ, MEHMET KURU, FERHAT ÖZER KIRŞEHİR , ESKİŞEHİR, YOZGAT-ZAMAN