Günümüzde suç yöntemleri ve suçun işleniş şekli bakımından asimetrik bir artış ve çeşitlilik ortaya çıkıyor. Suç ve suçlularla mücadele kapsamında klasik polisiye teknik ve taktikler yeterli olmayınca hukuki yönden sonuca ulaşmada teknoloji destekli çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. Suç yöntemlerindeki farklılık ve suçluların suç işleme konusundaki deneyimleri sonuca yönelik alternatif polisiye çözümleri de beraberinde getiriyor. Suç ve suçlularla mücadelede olayın çözümüne yönelik iz ve bulgular, polisin suçu aydınlatması ve adaletin yerini bulması için birinci derecede öneme sahip deliller olarak ortaya çıkıyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Son yıllarda suçluların olay yerinde iz ve bulgu bırakmama konusundaki bilinçli hareketleri ve kapkaç, gasp, adam kaçırma gibi eşkalin önem kazandığı suç çeşitlerindeki artış Eşkal Tespit Sistemi'nin önemini ortaya koymuştur." denildi.

OSMANLI'DA KADILAR EŞKALE BÜYÜK ÖNEM VERİYORMUŞ

Selçuklu ve Osmanlılar döneminde şehirlerin asayiş ve güvenliğinden sorumlu olan kadıların güvenliği sağlamak için ikamet yerinden ayrılan, başka şehirlere gideceklere belge verdikleri kaydedildi.

Emniyetin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bu belgeleri deftere kaydetmekteydiler. Şehirlerine gelen yabancılardan da bu tür belge istenmekte, deftere kişinin belirgin özellikleri (kör, topal, esmer) yazılmakta, böylece kişinin eşkâli belirlenmekteydi. Günümüzde suç yöntemleri ve suçun işleniş şekli bakımından asimetrik bir artış ve çeşitlilik ortaya çıkmaktadır. Suç ve suçlularla mücadele kapsamında klasik polisiye teknik ve taktikler yeterli olmamakta ve hukuki yönden sonuca ulaşmada teknoloji destekli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır."

ŞÜPHELİ KİŞİ 830 AYRI PARAMETREDEN SÜZÜLÜYOR

Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü Eşkal Tespit ve Teşhis Sistemi ile şüpheli olarak gelen şahsın 76 üst, 754 alt parametreden oluşan programa kişisel tanımlayıcı eşkal bilgileri giriliyor. Bir olay sonrası müracaat eden tanık yada mağdurun vereceği bilgi doğrultusunda girilen kriterler doğrultusunda sorgulama yapılıyor. Eşkal Tespit ve Teşhis Sistemi sayesinde olayın mağduru, müştekisi veya görgü tanığı olan şahısların vermiş olduğu eşkal bilgileri 25 bin sabıkalı 830 parametreye tabi tutularak dijital ortamda süzgeçten geçiriliyor. Sistemle mağdurun verdiği eşkal sayesinde binlerce sabıkalı arasında şüpheliler 5'e indiriliyor ve mağdur zanlıyı teşhis edebiliyor.


Cihan