"Robot resim taktikti"

İzmir Emniyet Müdürü üç kişinin katilinin nasıl yakalandığını anlattı
İzmir Valisi Cahit Kıraç, kentte peş peşe işlenen 3 cinayetin aynı silahla işlendiğinin belirlendiğini, zanlı H.A'nın 1983 Mardin doğumlu olduğunu bildirdi.
Vali Kıraç ile İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, cumartesi gecesinden itibaren kentte işlenen 3 cinayetle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Vali Kıraç, son 3-4 gündür İzmir'i ve Türkiye'yi üzen ''seri cinayetlerin'' İzmir'de yaşandığını belirterek, bu olayların hem İzmirlileri hem de kendilerini üzdüğünü ifade etti.

İlk olayın 24 Nisanda saat 23.50 sıralarında yaşandığını, cinayetlerin Esma Yaşar'ın öldürülmesiyle başladığını söyleyen Vali Kıraç, 25 Nisanda üniversite öğrencisi Ayşe Selen Ayla'nın saat 23.11 civarında aynı şekilde öldürüldüğünü, 27 Nisanda da Mustafa Pak'ın Fevzipaşa Bulvarı'nda katledildiğini kaydetti.

3 cinayetin ortak yanının maktullerin başlarından tek kurşunla öldürülmesi olduğunu, 3 kişinin de de aynı silahtan çıkan kurşunlarla öldürüldüğünün belirlendiğini söyleyen Vali Kıraç, ''Başlangıçta açıklayamamıştık, çekirdekte yapılan balistik incelemede aynı silahtan olduğunu tespit ettik. İlk günden itibaren polis alarmdaydı. Bütün ağırlığımızla, gece gündüz, 24 saat bütün alanları taramaya başladık. 350 civarında polisimiz özellikle bu konuyu takip etmek üzere görevlendirildi'' diye konuştu.

Cinayet zanlısının 1983 Mardin doğumlu H.A. olduğunun belirlendiğini ve Bodrum'da saat 05.45'te yakalandığını kaydeden Kıraç, zanlıyla birlikte maktullerin cep telefonlarının, suç delili silahın 13 mermisiyle ele geçirildiğini belirti.

Kıraç, şunları söyledi:

''İstihbarat cinayet bürosundan ve parmak izi bürosundan arkadaşlarımız katili bulmak adına gayret gösterdi. Bu cinayetlerin diğer ortak özelliği de öldürülenlerin telefonları ve çantaları da alınmıştı. Son öldürülen Mustafa Pak'a ait telefonun bayiye satıldığını tespit etmemiz üzerine, cinayetin işlendiği alandaki 40'a yakın güvenlik kamerasının izlenmesi suretiyle katilin eşkali belirlendi. Telefona ulaşılınca zanlının Muğla'nın Bodrum ilçesinde olduğunu tespit ettik ve ekiplerimiz takibe başladık. Bugün saat 05.45 civarında Bodrum'da ekiplerimiz, Bodrum polisiyle yaptığı ortak operasyonla katil zanlısı H.A'yı yakaladı ve şu an ilimize gelmek üzere.''

-İZMİR EMNİYET MÜDÜRÜ YILMAZ: ''ZANLININ DAHA RAHAT DOLAŞMASINI SAĞLAMAK AMACIYLA BİR TAKTİK UYGULANDI''

İzmir Valisi Cahit Kıraç, ''3 insanımızı kaybettik ama tek tesellimiz, katil zanlısının elde olması'' dedi.

Vali Kıraç, Emniyet müdürü Ercüment Yılmaz ile Valilik binasında basın toplantısı düzenledi.

İzmir'in yaşanan acılara büyük önem verdiğini, hassasiyet gösterdiğini belirten Kıraç, kendisinin de gece gündüz sokaklarda olduğunu söyledi.

Vatandaşların tedirgin olmaması için, görevlerinin başında bulunulduğunun bilinmesi, polisin 24 saat vatandaşların güvenliği için görevinin başında olduğunu ifade etmeye çalıştıklarını dile getiren Vali Kıraç, ''3 insanımızı kaybettik ama tek tesellimiz, katil zanlısının elde olması. Adaletin önüne çıkarılacaktır. İzmir polisini, Emniyet müdürümüzün şahsında kutluyorum. Güzel bir başarıya imza attılar'' diye konuştu.

Türkiye'nin en güvenli illerinden birinin İzmir olduğunu vurgulayan Vali Kıraç, vatandaşların huzur, güven içinde gönüllerinde sokakta, caddede, Kordonboyunda istedikleri şekilde hayatlarını yaşadığını belirtti. Yaşanan olayların, İzmir'in imajını bozucu bir olay olduğunu bildiren Vali Kıraç, cinayetlerin, İzmir polisinin yüz akı bir çalışmayla çözüldüğünü kaydetti. Vali Kıraç, cinayete kurban giden 3 kişinin ailelerine de başsağlığı diledi.

-EMNİYET MÜDÜRÜ ERCÜMENT YILMAZ-

İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz da öncelikle olaylarda ölenlere rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. İlk olay olduğu andan itibaren Vali Kıraç'ın direktifleriyle İzmir'de geniş kapsamlı çalışma grupları oluşturduklarını belirten Yılmaz, ''Bu çalışma grupları içinde delilleri toplayan, teknik olarak bunları değerlendiren, deliller ile sanık, deliller ile olay yeri arasında bağ kurmaya çalışan, artı sokakta çalışma grupları olup, kapı kapı dolaşan, kameraları toplayan, artı huzur timlerimiz ve sivil ekiplerimizle ilgili ilimizde böyle bir olayın tekrar etmemesi için cansiperhane görev yapan arkadaşlarımız oldu'' dedi.

Görevlendirilen polis sayısının 350 civarında olduğunu ifade eden Yılmaz, balistik inceleme sonucunda tek bir silahtan cinayetlerin işlendiğinin anlaşılmasından sonra daha derinliklere inildiğini bildirdi. Yılmaz, şunları söyledi:

''Ele geçen bir ip ucunda yapılan yeni alan çalışmasında, bir otobüs firmasıyla Bodrum'a gittiğini tespit ettik. Şube Müdürü, bir emniyet amiri, bir komiser, 4 tane polis memurundan oluşan bir uzman ekibimizi Bodrum'a gönderdik. Sabaha karşı Bodrum'daki yerleri de tespit edildikten sonra, Bodrum Cumhuriyet Savcılığımız ve İlçe Emniyet Müdürlüğü aracılığıyla adli işlemler başlatıldı. Muğla'dan gelen destek kuvvetle yakalandı. Şahıs şu anda ilimize doğru geliyor.

Bizim olaylarda, üç olayda da görüntülememiz yok. Olayı gören kimsemiz yoktu. Ama çizilmiş robot resmimiz vardı. Zanlının daha rahat etmesini, daha rahat dolaşmasını sağlamak amacıyla böyle bir taktik yapıldı. Bu her zaman yapılmaz. Ara ara, çok zor durumlarda gerekli olduğu anlarda kullanılır. O bakımdan evet, robot resim zanlıya benzemiyordu.''

-VALİ KIRAÇ: ''YENİ GÖZALTILAR OLUP OLMAYACAĞINI ZAMAN GÖSTERECEK''

İzmir Valisi Cahit Kıraç, peş peşe işlenen cinayetlerle ilgili Bodrum'da gözaltına alınan zanlının ardından yeni gözaltılar olup olmayacağını zamanın göstereceğini bildirdi.

Vali Kıraç, Emniyet Müdürü Ercümen Yılmaz ile düzenlediği basın toplantısında soruları da yanıtladı. Yeni gözaltılar olup olmayacağı yönündeki bir soruya Vali Kıraç, şöyle cevap verdi:

''Sorgu henüz başlamadı, şu an yoldalar. Yeni gözaltılar olup olmayacağını zaman gösterecek. Henüz ilimiz sorgu ekipleri konuları incelemedi. İzmir ve Türkiye'nin bu konuya gösterdiği tepkide geldiği noktada, polisin başarılı bir operasyonla bu sancıyı ortadan kaldırdığını sizlerle paylaşmak istedik.

MOBESE çalışmamız yürüyor. Türkiye'nin en kapsamlı MOBESE sistemini İzmir'e kuruyoruz. Kısa süre sonra sizlerle paylaşacağız. Civardaki güvenlik kameralarının görüntüleri var. 3. öldürdüğü şahsa ait bir telefonun satılması noktasından hareket sağlandı. Olayları gören yok, görgü tanığı yoktu. Eldeki kameralar var ama çok net değil.''

Sabıkası olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Vali Kıraç, zanlının sabıkası olmadığını kaydetti. Zanlının İzmir'de yaşayan bir kardeşi olduğunu, onunla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Cahit Kıraç, ''Şahıs daha önce İzmir'de bir restoranda garsonluk yapmış. Bodrum civarlarında yaşayan yakınları var. Onlardan da konu sorulacak tabii'' diye konuştu.

-''AVRUPA'NIN EN GELİŞMİŞ POLİS TEŞKİLATLARINDAN BİRİ''-

İzmir Emniyet müdürü Ercüment Yılmaz da Türk polisinin Avrupa'nın en gelişmiş polis teşkilatlarından biri olduğunu belirterek, polisin yaptığı çalışmanın çok titiz olduğunu kaydetti. Delil toplama, delil değerlendirme ve delilden sanığa gitmede Türk polisinin çok büyük aşama kaydettiğine işaret eden Yılmaz, ''Bu teşkilatımızın bir başarısı olduğu gibi aynı zamanda bize güvenen, İzmir'de yaşayan vatandaşımızın da bir desteğidir, güvenidir. Sayın Valimizle dün akşam sokak sokak dolaştık. Baktık ki vatandaşımız rahat şekilde dolaşıyor. 'Biz size güveniyoruz, bunu en kısa sürede yakalayacağınızı biliyoruz' diyorlardı. Bu güven bize çalışma azmi, şevki veriyor'' dedi.

Zanlının psikolojik durumuyla ilgili bir soru üzerine Yılmaz, henüz zanlıyla temas olmadığını, sorgulanmadığını ifade etti. Bu durumun ancak zanlı geldikten ve sorgulanmaya başladıktan sonra değerlendirilebileceğini dile getiren Yılmaz, ''3. cinayetten sonra elde ettiği telefonun satışı, ilk ipucu noktası oldu'' dedi.

AA