FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan bir inşaat şirketinin sahibi F. İ. 2016 Ağustos’ta o dönem .... Sulh Ceza hâkimi olan H.A. tarafından tutuklandı. İtiraz üzerine işadamı, 3 ay sonra serbest bırakıldı. İddiaya göre, tahliyenin ardından hâkim H.A. işadamına ulaşarak, “Tahliyeyi ben sağladım, 1 milyon lira vermezsen tekrar tutuklatırım” diyerek rüşvet istedi.

‘FAKİRE VERİYORUM’

F.İ. bunun üzerine avukatları aracılığı ile İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun’a başvurdu. Başsavcı Tosun’un talimatıyla soruşturma başlatıldı. İşadamının üzerine ses kayıt cihazı takıldı, hâkim ile avukatının nezaretinde görüşme yapıldı. Görüşmede hâkim H.A, “Sen çok zenginsin, kendim için almıyorum, ben zenginden alıp fakirlere ev alıyorum, bu parayı vereceksin” dedi. Savcılık suçüstü yapmak için harekete geçti. Önceki akşam işadamı ve hâkim H.A., avukat S.B.’nin ofisinde buluştu. Polis, yine F.İ.’nin üzerine ses ve görüntü kayıt cihazı yerleştirdi. F.İ., seri numaraları alınan 50 bin doları hâkime verdi. F.İ.’nin ayrılmasından sonra Başsavcı Tosun ve polisler hâkim ile avukatı gözaltına aldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında “Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı H.A. ve avukat S.B., suç üstü hükümleri gereğince suçun ağır cezalık ve kişisel suç olması, delillerin sağlıklı toplanması amacıyla gözaltına alınmıştır” denildi.

HÂKİMİN SUİKAST İDDİASI

Bu arada hâkim H.A.’nın 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görevli iken Başsavcı Fehmi Tosun’un şikâyetler üzerine HSYK’ya sözlü şikâyette bulunmasıyla 64. Asliye Ceza Mahkemesi’ne verildiği; kendi itirazı üzerine de uyuşturucu davalarına bakan uzman mahkeme olan Anadolu Özel Yetkili .... Ağır Ceza Mahkemesi’ne başkan olarak atandığı iddia edildi. Sulh Ceza hâkimliği döneminde, darbe girişimi soruşturması kapsamında 60’a yakın hâkim ve savcının tutuklama kararına imza atan H.A., kendisine yönelik ‘suikast ihtimaline’ karşı suç duyurusunda bulunmuştu. Hâkim, temmuz ayında yaptığı şikâyette, aracıyla giderken frenlerinin tutmadığını fark ettiğini anlatmıştı. Servisteki görevlilerin araca dışarıdan bir müdahale yapılmış olabileceğini söylemesi üzerine de H.A. suç duyurusu yapmıştı. 



Haber: Nurettin KURT - Fırat ALKAÇ / Hürriyet