ntvmsnbc

İSTANBUL - İstanbul'un turistik bölgesi Sultanahmet, bu sabah saatlerinde silahlı saldırıyla sarsıldı.

Topkapı Sarayı’na gelen bir kişi, etrafa rastgele ateş açmaya başladı. Elinde tüfek, boynunda fişek, sırtında çanta olan zanlının üzerinde bir silah daha olduğu görüldü.

Saray'ın içine giren zanlının açtığı ateş sonucu bir asker ile bir özel güvenlik görevlisi yaralandı. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Yaralı askerin bacağından vurulduğu öğrenildi. Özel güvenlik görevlisinin durumunun ise ağır olduğu bildirildi.

Görgü tanıkları, akli dengesinin bozuk olduğu belirtilen zanlının “Allahu Ekber” diyerek ateş açmaya başladığını ifade ettiler. Zanlının hedefinin Topkapı Sarayı'nın önünde bekleyen askerler olduğu iddia edildi.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda güvenlik gücü ve ambulans sevk edildi. Çevrede güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı. Özel Harekat polisleri de Saray'ın çatısına çıktı.

Saldırgan ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı. Çatışma sürerken zanlının teslim olmayı kabul ettiği yönünde haberler geldi. Silah seslerinin kesilmesi "Saldırgan yakalandı" yorumlarına neden oldu.

SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ
Ancak saldırgan, teslim olmaktan vazgeçerek tekrar ateş açmaya başladı. Bunun üzerine yeniden çatışma yaşandı. Bir saaten fazla süren çatışmanın ardından saldırgan öldürüldü.

Öte yandan, polis ekipleri saldırganın aracında da inceleme yapıyor. Araçta bomba bulunup bulunmadığı tespit edilmeye çalışılıyor.

Bu arada, korku dolu anlar yaşanmasına neden olan zanlının etkisiz hale getirilmesi için polis helikopteri de havadan destek verdi.

ŞAHİN: LİBYA UYRUKLU
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, saldırıyı gerçekleştiren kişinin Libyalı olduğunu belirterek, “Saldırgan 1975 doğumlu, Libya uyruklu bir kişidir” dedi.

İdris Naim Şahin, saldırının amacıyla ilgili yönelik bir soruya “Eylem eylemdir, eylemin amacı zarar vermektir” diye yanıt verdi.

Şahin, 27 Kasım'da Türkiye'ye giriş yaptığını söylediği zanlının, olay yerine Suriye plakalı bir araçla geldiğini ifade etti.

ÇAPKIN OPERASYONUN BAŞINDA
Operasyonu yöneten İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın operasyonun bitmesi sonrası kısa bir açıklama yaptı.

Çapkın, "Operasyon sona erdi. Saldırgan, ölü olarak etkisiz hale getirilmiştir. Olayda iki yaralı var" diye konuştu.

VALİ MUTLU: TESLİM OLMADI
Zanlının "Teslim ol" çağrılarına olumsuz yanıt verdiğini ifade eden İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu, "Teslim olmasın söyledik. Teslim olmamakta kararlı görülünce de gerekli müdahale yapıldı" dedi.

SURİYELİ Mİ?
Görgü tanıklarının deri ceketli, kot pantalonlu ve top sakallı olduğunu söylediği zanlının, Suriyeli olduğu öne sürüldü. Zanlının saldırı sırasında Arapça "Ben Suriyeliyim" diye bağırdığı iddia edildi.

'ASKERİN SİLAHINI ALDI' İDDİASI
Saldırganın yayımlanan ilk fotoğrafında Saray'a girmeden önce iki silahı olduğu görülüyor. Saray'a giren saldırganın askerlerden birinin silahını aldığı da iddia edildi.