Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı; Aselsan'da milli projelerde çalışan mühendislerin şüpheli ölüm ve intiharlarıyla ilgili kapsamlı bir inceleme başlattı. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin görevlendirdiği üç müfettiş, hafta sonu yaşanan intiharın ardından şüpheli ölümleri; terör örgütü FETÖ bağlantısı, yabancı istihbarat parmağı, çalışma şartlarındaki stres gibi çok farklı açıdan inceleyecek.

14. kattan atladı

Son 15 yıl içinde başlatılan savunma sanayiinde milli üretim atağı çerçevesinde, ASELSAN dikkat çekti. Bu sürece paralel olarak milli yazılım projelerinde görevli ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümleri gündemde öne çıktı.

ASELSAN'da yerli savunma sistemleri üzerinde çalışan mühendislerden Kerem Parıldar da, hafta sonu Ankara'da bir binanın 14. katından atlayarak intihar etti. Milli Savunma Bakanı Canikli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki akşam CHP milletvekili Musa Çam'ın intihar olaylarıyla ilgili sorusu üzerine, şunları söyledi:

"En son intihar hadisesiyle ilgili olarak biz idari açıdan çok kapsamlı bir inceleme başlattık şu anda, ben 3 müfettiş arkadaşımızı görevlendirdim. Gerekirse bu inceleme heyetine başka uzman arkadaşları da alarak akademisyen, psikolog, vesaire onları da alarak bu çalışmayı geriye de yürütecek şekilde, eski olan hadiseleri de kapsayacak şekilde kapsamlı bir çalışmaya dönüştürüyoruz; onu başlattık dün. Onlarla ilgili dosyalar yargıda yeniden açıldı, çalışmalar sürüyor.

Önce şunu söyleyeyim de: FETÖ'nün bilinen, iz bırakan bütün bölümleri, boyutları ortadan kaldırıldı, yani pasifize edildi bir şekilde ama bilinmeyen çok ciddi bir bölümünün olduğunu da tahmin ediyoruz. Neden tahmin ediyoruz? Daha önce hiçbir iz bırakmayan birçok FETÖ mensubunun, özellikle son zamanlarda artan etkin pişmanlıktan faydalanan kişilerin verdikleri bilgilerle tespit ettiğimiz inanılmaz sayıda isimler var.

FETÖ'nün 2. ByLock'u

Ayrıca ByLock'un dışında bir başka haberleşme aracı kullanıldığını biliyoruz özellikle bu kontörlü telefonlar üzerinden ama orada çok daha ince çalışma yapılması gerekiyor. Kesinlikle, örgüt kripto elemanlarının -haberleşmeyi bu yolla- kullandığı yöntemlerden bir tanesi de bu. Şimdi, ona ilişkin de çok yoğun tespitler var ama orada hata yapmamak için yüzde yüz isabetle çalışmak için ayrıntılı bir çalışma yapılıyor şu anda. Onlardan sonra bu operasyona devam edeceğiz."

Sekiz olay araştırılacak

- Hüseyin Başbilen:

31 yaşındayken, 4 Ağustos 2006'da özel aracında boğazı ve bileği kesilmiş halde bulundu. Yürüttüğü önemli projelere ilişkin sunum yapmasına bir gün kala ölü bulundu. Projelerin flash belleği bulunamadı.

- Ali Ünal:

30 yaşındaki mühendis 17 Ocak 2007'de kafasına isabet eden kurşunla yaşamıhı yitirdi. F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu, komuta kontrol, şifreleme sistemleri üzerinde çalışıyordu.

- Evrim Yançeken:

26 ocak 2007'de oturduğu binanın 6'ncı katından düşürek öldü. Başbilen askeri projeler üzerinde çalışıyordu.

- Burhanettin Volkan:

7 Ekim 2007'de Ankara Bando Okulları Komutanlığı'nda nöbetçi subay odasında ölü bulundu. Vizör marka silahla intihar ettiği söylendi.

- Zafer Oluk:

10 Mayıs 2008'de askerlik görevini yaptığı birlikte elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Yazılım mühendisiydi.

- Hakan Öksüz:

25 Ocak 2012'de Eskişehir yolu üzerinde geçirdiği şüpheli bir trafik kazasında öldü. Mikro elektronik güdüm

ve elektro-optik grubu projelerinde çalışıyordu.

- Erdem Uğur:

16 Ocak 2015'de Ankara'daki evinde ölü bulundu. Gazdan zehirlenerek intihar ettiği açıklandı. Hortum ağzında bulundu. Manyetik alan konusunda uzman olan Uğur; F-16 savaş uçakları, İHA, tank ve savaş silahları gibi milli projelerde görev yapıyordu. (Milliyet)