TBMM Adalet Komisyonu'nda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı'nın maddelerinin görüşülmesinde konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Sürecin uzamasında değişik hadiseler var" diyerek, bunun tasarının içeriğine ilişkin tartışmalar olduğunu söyledi.
 
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Komisyon, tümü üzerindeki görüşmeleri daha önce yapılan tasarının maddelerine geçti. CHP'li üyeler, tasarının görüşmelerinin aceleye getirildiğini savunarak, TBMM Genel Kurulu'nda anadilde savunmaya imkan veren tasarının görüşmeleri nedeniyle gelecek haftaya ertelenmesini istedi.
 
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, "Tasarının yeterince incelenmesine karşı baskın bir irade mi var?" dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de aylarca bekletilen tasarının sıkışık zamanda görüşülmek istenmesinin doğru olmadığını belirterek, düzenlemenin uzun süreden beri gündeme gelmemesinde iktidarın da kaygılarının da rol oynadığını söyledi. Komisyon Başkanı İyimaya, tasarının duraklama döneminin kendisini rahatsız ettiğini vurgulayarak, "Tasarı çıkarılmayabilir mi gayreti hasıl oldu. Zorluk ve sıkışıklıkla karşı karşıya oluğumuzu inkar edemeyiz" dedi.
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise eleştirilere cevap vererek, komisyonun dikkatinden kaçırılma tespitine katılmasının mümkün olmadığını söyleyerek, tasarının uzun süredir komisyonda olduğunu hatırlatarak, "Sürecin uzamasında değişik hadiseler var" dedi. Ergin, bunların bir kısmının tasarının içeriğine ilişkin tartışmalar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
 
"Bu, önemli bir tasarıdır. Ancak şunu da görmek lazım; bu tasarı Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası platformlarda taşımış olduğu sorumluluğun gereğidir. Türkiye, dünya üzerinde tek başına yaşayan ülke değil. Altında imzamız olan belgeler ve kurumlar var. Bunların gereği olarak bunu yapıyoruz. Aynı zamanda Türkiye, terörle mücadele eden bir ülke pozisyonunda. Süreye ilişkin sıkıntı var. Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) en son Paris'te yapılan genel kurulda karar alınarak Türkiye'nin üyeliği askıya alındı. Askıya alma kararının uygulanması, Şubat ayının 23'ünde yapılacak genel kurula kadar düzenlemenin yapılmaması halinde, karar otomatik olarak sonuç ifade edecek. Böyle de bir süreç var."

 Kimsenin dikkatinden bir şeyi kaçırma endişesi içinde olmadıklarını kaydeden Ergin, çok açık şekilde Komisyon'da tartışılmasını arzu ettiklerini söyledi. Komisyonun maddeleri görüşmeleri, öğleden sonra yarına ertelendi.(ANKA)
 (ÜNS/OE)