Türkiye'nin dün öğlen saatlerinde Genelkurmay'dan yapılan açıklamayla haberdar olduğu olay üzerine akşam saatlerinde Ankara'da bir güvenlik zirvesi toplandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve 2 saat 10 dakika süren güvenlik zirvesinin ardından yapılan yazılı açıklamada, “Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır” denildi ve şu ifadeler yer aldı:

"Pilotlarımız dahil arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir. Türkiye olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır."

TÜRK OLDUĞUNU SONRA ANLADIK
Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Suriye'den ilk resmi tepki geldi. Suriye resmi haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre, ordu sözcüsü, Cuma günü öğleden önce saat 11.40 sularında Suriye kara suları üzerindeki hava sahasının batı yönünde, alçaktan hızla uçan yabancı bir cismin görüldüğünü açıkladı.

Sözcü, Suriye hava sistemlerinin sahilden 1 km uzaklıkta olan uçağa uçaksavarla karşı koyduğunu ve hedefe isabet ettiğini, isabet alan uçağın yanarak Lazkiye kentindeki Um el-Tuyur köyünün doğusuna Suriye kara sularının içine, sahilden 10 km uzaklıkta denize düştüğünü söyledi. 

Askeri sözcü, daha sonra vurulan hedefin Suriye hava sahasına giren askeri Türk uçağı olduğunun ortaya çıktığını belirterek, uçağa bu tip durumlarda geçerli olan kanunlar çerçevesinde muamele edildiğini belirtti.

ORTAK ARAMA SÜRÜYOR
Düşürülen uçağın iki pilotunun bulunması için Suriye ve Türkiye, Akdeniz'de ortak arama yapıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün yaptığı açıklamada, "Uçağı bulmak için arama çalışmaları sürüyor. Savaş uçaklarının sürati nedeniyle sınır ihlalleri zaman zaman olmaktadır. Bu bir kötü niyet değildir" dedi.

Olayın Türkiye sınırları içinde olup olmadığının soruşturulduğunu belirten Gül, konuya ilişkin olarak Suriye ile telefon temaslarının yapılmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

DÜNYA TEMKİNLİ
Yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar ise yaşanan olaya temkinli yaklaşıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, dün düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Nuland, "Konu henüz NATO'nun gündemine getirilmedi. Şu noktada tüm gelişmeleri izliyoruz, Türkiye'nin açıklama yapması daha doğru. Talep olursa arama çalışmalarına katılırız" dedi.

BM Genel Sekteri Ban Ki-mun'un Sözcüsü Martin Nesirky de olayı yakından izlediklerini açıkladı.

Nesirky, "Sayın Genel Sekreter, bu ciddi durumun her iki ülke tarafından da diplomatik yollarla ve itidalle ele alınacağını umuyor" dedi.



Hürriyet