Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda yapılan törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, yüksek yargı organları ile Askeri Yargıtay'ın bazı üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Kılıç, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı koruma, Anayasa Mahkemesi üyeliği görevini doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde yerine getirme" sözlerini içeren andın içilmesi zorunluluğunun büyük anlam taşıdığını söyledi.

Tarih ve Türk ulusu önünde yüklenilen sorumluluğun önemini vurgulayan ant içme töreninin Anayasa'ya, sadakat görevini simgelediğinin kuşkusuz olduğunu ifade eden Kılıç, "Anayasalar genel olarak, devletin temel yapısını ve işleyişini gösteren, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, devlet gücünü sınırlayan, toplumun barış içinde ve özgür bir ortamda yaşamasını sağlayan temel hukuk kurallarının yer aldığı metinlerdir. Anayasa Mahkemesi'nin asli görevi de bireyin doğuştan ve sadece insan olmasından dolayı sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri korumaktır" dedi.

Kılıç, "Başka bir anlatımla, anayasa yargısının özü ırk, renk ve inancı ne olursa olsun insanoğlunun ortak paydasına sahip herkesin sahip olduğu onurunu yüceltmektir. Bu kutsal görevi başarıyla yürütebilmek ancak adil ve tarafsız kalmayı becerebilen yargıçların varlığıyla mümkündür. Anayasa Mahkemesi üyelerinin kendisine emanet edilen Anayasa'nın temel ilkelerinin doğal yapısını bozmadan öngörülen amaca uygun yorum ve düşünceleriyle sürdüreceği görev anlayışı, koruyacağı anayasal değerlerin güvencesi olacaktır. Zira, Anayasa'da olmayanı yorum yoluyla eklemek ya da olanı göz ardı etmek yapılan yemini anlamsız kılacaktır" diye konuştu.



"Anayasa'nın bütünlüğünü korumak..."

Anayasa Mahkemesi'nin kurulduğu 1962 yılından bugüne kadar Anayasa'nın bütünlüğünü koruma ve işlerliğini sağlamak suretiyle tüm çağdaş nitelikleriyle hukuk devletini gerçekleştirme çabalarını içtenlikle ve özveriyle sürdürdüğünü anlatan Kılıç, Mahkeme'nin bağımsız ve güvenceli yapısının ödünsüz görev yapma anlayışını egemen kılacak bir çalışma ortamı oluşturduğunu kaydetti.

Haşim Kılıç, "Anayasa Mahkemesi, dün olduğu gibi bugün de yarın da Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyini yakalamış, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin tam bir yansızlık içinde koruyucusu ve en büyük güvencesi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kılıç, son derece onurlu ve aynı ölçüde sorumluluk gerektiren Anayasa Mahkemesi üyeliği görevine bugün ant içerek başlayan yeni üye Necipoğlu'nun, Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesini savunarak, görevini Anayasa'nın üstünlüğüne inanarak yerine getireceğinin kuşkusuz olduğunu belirtti.

Nuri Necipoğlu'nun erdemli kişiliği, bilgi birikimi, mesleğindeki başarı ve deneyimlerinin Anayasa Mahkemesi'ndeki çalışmalarının da güvencesi olacağını ifade eden Kılıç, Anayasa Mahkemesi'ne güç kazandıracağına inandığı Necipoğlu'na onurlu görevinde başarılar diledi.

Gül, Erdoğan ve Kılıç sohbet etti

Törenin ardından, Gül, Erdoğan ve yüksek yargı mensupları Kılıç'ın makamında bir süre sohbet etti. Anayasa Mahkemesi'nin Askeri Yargıtay kontenjanından asıl üyesi Necmi Özler'in, 1 Nisan 2010'da emekli olmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi Asıl Üyeliğine, Askeri Yargıtay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Askeri Yargıtay Üyesi Hakim Kıdemli Albay Nuri Necipoğlu'nu seçmişti.

cnnturk.com