İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA)

Ayhan “Bu çerçevede TTB, Ankara'da CHP ile temasa geçti. CHP Genel Merkezi, yasanın Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesine sıcak bakıyor” dedi.

Hekimler ve sağlık çalışanlarını kapsayan yasa, 21 Ocak 2010 Perşembe günü TBMM'de oyçokluğu ile kabul edildi ve 29 Ocak günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından geçti. Yasa, Resmi Gazete'de 30 Ocak 2010’da yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Manisa Tabip Odası Başkanı Semin Ayhan, Genel Sekreter Derya Yüksel ile birlikte basın toplantısı yaptı. Ayhan, yasada sağlık çalışanları ve sağlık hizmetine olumlu etkide bulunacak hükümler bulunmadığını savunarak şöyle dedi;
“Tam süre çalışma fikri, yeni değildir ve yıllardır TTB tarafından savunulmaktadır. Bu konu ile ilgili TTB tarafından hazırlanmış yasa önerisi de kitapçık halinde yayınlanmıştır. Buna rağmen Başbakan ve Sağlık Bakanı'nın TTB ve tabip odalarını tam süre çalışma karşıtı gibi gösterme çabaları ne yazık ki görsel ve yazılı basında karşılığını bulmuştur. Hükümetin başından beri sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine yönelik politikası gözönüne alındığında, bu yasanın özünde, kamusal içerikli sağlık hizmeti sağlamaya dönük olmadığı anlaşılabilir. Amaç; hekimin nitelikli işgücünün değersizleştirilmesi ve kısa bir süre sonra tüm piyasayı kontrol edecek özel sağlık tekellerine dikensiz gül bahçesi sunulabilmesidir. Amaç refahı değil yoksulluğu paylaştırmaktır.”

Yasa ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artacağını öne süren Ayhan, ‘Performansa dayalı ücret politikası'nın mesleğe olumsuz yansımalarının ne boyutlara ulaşacağını hep birlikte göreceklerini söyledi. Tabip Odası Başkanı Semin Ayhan, şöyle devam etti;

“Hekim maaşlarında yüksek rakamlarla ifade edilen ücretlerin hayal mahsulü olduğunu hep birlikte göreceğiz. Hekimlere verilen sabit döner sermaye ödemesinin diğer sağlık çalışanlarının döner sermayelerinde düşüşe sebep olacağını da göreceğiz.”

Ayhan, TTB'nin bazı maddelerinin anayasa aykırı olması nedeniyle yasanın Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi için CHP Genel Merkezi ile çalışma başlattığını ekledi.