Güngör KARAKUŞ / AHT

Geçen yıl İstanbul Sancaktepe Belediyesi’nin 2 kaçak binayı yıkması üzerine, komşu belediye olan Sultanbeyli’de de “Yıkımyapılacak” dedikodusu yayıldı. Bunun üzerine yaklaşık 80 kişilik bir grup, Sultanbeyli Belediyesi’nin önünde toplandı. Sloganlar atan grup, belediye binasını da taşladı.

‘HUKUKA AYKIRIDIR’
Polisin müdahalesiyle grup dağıtılırken; yaşları 13 ila 16 arasında değişen K.M, Ç.S, Ş.S, A.K. ve O.K. taş attıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. 5 çocuk, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İkinci duruşmada da hâkim, 5 çocuğu “kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” gerekçesiyle beraat ettirdi.

Ancak Sultanbeyli Belediyesi, Yargıtay’a başvurarak kararın bozulmasını talep etti. Sanıkların cezasız kalmaması gerektiğinin anlatıldığı temyiz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Belediye binasının tamiratı 9 bin 124 TL’ye yaptırılmış, henüz sanıklar tarafından zararımız karşılanmamıştır. Mahkemece yapılan yargılama neticesinde verilen beraat kararı hukuka aykırı olmuştur.

Sanıkların sanki olay günü hiçbir eyleme katılmamışlar veya kamu malına zarar vermemişler gibi beraat etmeleri kamu vicdanını yaralamıştır. Bu nedenle haksız ve hukuka aykırı yerel mahkeme kararı bozulmalıdır...”