Besler, "Yasamanın ve onun içinden çıkan yürütmenin güçlendirileceği ve yargının etkinliğinin zayıflatılacağı izlenimini veren yeni düzenleme önerilerinin, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesi ile bağdaşan bir yönünün olamayacağını" söyledi.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, “Bugün için ortaya konan Anayasa değişikliği taslağı; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yeni düzenlemelerle; güçler arası dengeleri daha da bozacak, yasama ve yürütmeyi yargı aleyhine güçlendirerek sisteme aykırılık teşkil edecek nitelikte görünmektedir” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığındaki AKP heyeti, Anayasa değişikliği paketi taslağını Türkiye Barolar Birliği’ne sundu. TBB’deki görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Besler, TBB olarak daha önce yaptıkları açıklamalarda; toplumun tamamını ilgilendiren Anayasa değişikliklerinin “uzlaştırıcı, sağlıklı ve bilimsel bir ortamda objektif esaslarla tartışılarak gerçekleştirilmesinin” en uygun çözüm olacağını ifade ettiklerini hatırlattı.

Anayasa değişikliği paketindeki yargı reformu olarak ortaya konan değişiklik önerilerinin, HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapılandırılması ile sınırlı tutulduğunu ifade ederek, bunu “düşündürücü ve kaygı verici” bulduklarını vurguladı. Besler, görüşmede AKP heyetinin paketin bazı maddelerin de değişikliklere gidebileceğini ifade ettiklerini de dile getirerek, şöyle konuştu:

“Yine, bir süredir yaşanan ve üzüntüyle izlediğimiz kargaşa ortamında, Hükümet üyelerinin ‘yargı reformunun hızla gerçekleştirileceği’ yolundaki açıklamalarından duyduğumuz kaygıyı dile getirmiştik. Bugün için ortaya konan Anayasa değişikliği taslağı; HSYK ve Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yeni düzenlemelerle; güçler arası dengeleri daha da bozacak, yasama ve yürütmeyi yargı aleyhine güçlendirerek sisteme aykırılık teşkil edecek nitelikte görünmektedir. Türkiye Barolar Birliği olarak yıllardır söylediğimiz ve istişari ziyaret raporlarında da teyit ve tavsiye olunduğu gibi yürütmenin yargıya müdahalesi niteliğini taşıyan Anayasadaki mevcut hükümlerin değiştirilmesi, güçler arası dengelerin tesisi beklenirken; yargı reformu olarak ortaya konan değişiklik önerilerinin, HSYK ve Anayasa Mahkemesinin yapılandırılması ile sınırlı tutulmuş olmasını, düşündürücü ve kaygı verici buluyoruz. Yasamanın ve onun içinden çıkan yürütmenin güçlendirileceği ve yargının etkinliğinin zayıflatılacağı izlenimini veren yeni düzenleme önerilerinin, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesi ile bağdaşan bir yönü olamaz."(ANKA)



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.