Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı dördüncü dönem, ''Hanehalkı Yurtiçi Turizm Araştırması'' sonuçlarını yayımladı.

Verilere göre, Türkiye'de yurtiçinde ikamet edenlerin bir ve daha fazla gecelemeli olmak üzere yaptıkları seyahat harcaması, geçen yılın tamamında 15 milyar 641 milyon 262 bin lira oldu.

Yılın tamamında seyahat başına ortalama harcama tutarı da 238 lira olarak hesaplandı.

Geçen yılın son çeyreğinde yurtiçinde ikamet edenler, bir ve daha fazla gecelemeli 13 milyon 377 bin seyahat gerçekleştirdi.

Söz konusu dönemde seyahate çıkış amacı olarak birinci sırada yüzde 77,1 ile ''yakınları ziyaret'', ikinci sırada yüzde 8,4 ile ''gezi, eğlence, tatil'', üçüncü sırada ise yüzde 7,7 ile ''sağlık'' amacıyla yapılan seyahatler geldi.

Bu dönemde bir ve daha fazla geceleme kaydı ile seyahate çıkanlar, 84 milyon 975 bin geceleme yaptı ve ortalama geceleme sayısı 6,4 gece oldu.

Seyahat edenlerin, geçen yılın son çeyreğinde yaptığı harcama 2 milyar 883 milyon 252 bin lira olurken, son çeyrekte seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 216 lira olarak hesaplandı.

YURTİÇİ TURİZM HARCAMASININ YÜZDE 97,8'İ KİŞİSEL
Verilere göre, 2011 yılı son çeyrekte seyahate çıkanların yaptığı harcamalar ''kişisel'' veya ''paket tur'' harcamaları şeklinde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, geçen yılın son çeyreğinde yurt içi turizm harcamasının yüzde 97,8'ini (2 milyar 818 milyon 382 bin lira) kişisel, yüzde 2,2'sini (64 milyon 870 bin lira) ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Hanehalkı Yurtiçi Turizm Araştırması ile yurt içinde seyahate çıkan vatandaş ve yabancıların profili, gezi karakteristikleri ve yurt içi turizm harcamasının tahmin edilmesi amaçlanıyor. Araştırma, en az 12 ay süreyle Türkiye'de ikamet eden vatandaş ve yabancı ziyaretçilere uygulanıyor. 15 yaşından küçük hane halkı fertlerinin yalnız başına yaptıkları seyahatler ve 12 aydan az süreyle Türkiye'de ikamet eden hane halkı fertleri anket kapsamı dışında tutuluyor. Ankette, tüm seyahat bilgileri ve seyahat ile ilgili yapılan harcamalar alınıyor.



AA