Türkiye Barolar Birliği yaptığı açıklamada "Yüksek Kurul'dan dileğimiz genelde hakim ve savcılara yönelik eylemler konusunda gösterdiği duyarlılığı, kimi hakim ve savcıların gerek vatandaşlarımıza, gerekse avukatlara yönelik yargı etiğine ve savunma hakkına aykırı eylem ve uygulamaları hususunda yapılan şikayetlerde de göstermesidir" ifadelerine yer verdi. Türkiye Barolar Birliği, (TBB) Eskişehir Baro Başkanı ile Eskişehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi arasında yaşanan gerginlik sonrasında, Baro Başkanı hakkında Cumhuriyet Savcılıkları ile mahkemeler tarafından yasal gereğinin yapılması talebini yazılı açıklama ile değerlendirdi. Türkiye Barolar Birliği, Eskişehir Baro Başkanı ile Eskişehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi arasında yaşanan olayın, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından olayın tarafı konumundaki hakim yönünden soruşturulması gereken veya soruşturulacak olan bir olay olduğunu belirtti. HSYK'nın soruşturmak durumunda olduğu veya ileride soruşturacağı bir olayla ilgili olarak ve büyük ölçüde basında yer alan haberden edindiği bilgiden hareketle basın açıklaması yapmasının doğru olmadığı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, Eskişehir Baro Başkanı hakkında Cumhuriyet Savcılıkları ve mahkemeler tarafından gereğinin yapılmasını talep etmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi. Açıklamada, HSYK'nın konuya ilişkin açıklamasında ifade edilen "hakim, savcı ve avukatların kanuni yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, karşılıklı saygı ve nezaket içerisinde görevlerini yerine getirmelerinin" sadece HSYK'nın değil, avukatların, baroların ve Türkiye Barolar Birliği'nin en büyük dileği olduğu kaydedildi.

AYRILIŞ TARZI SAVUNMA MAKAMINI DEĞİL, KARAR VE İDDİA MAKAMINI DA ONURLANDIRIR

Açıklamada, "Herhalde avukatlar tarafından hakim ve savcılara karşı gösterilmesi gereken asgari saygı ve nezaketin sunuluş biçimi, Yüksek Kurulun basın açıklamasında ifade ettiği üzere avukatın duruşma salonundan kralların, imparatorların dalkavuklarının yaptığı gibi "eğilerek ve geri geri ayrılmak' değil, savunma makamının onuruna ve vakarına uygun biçimde, bu bağlamda diklenmeden ama dimdik olarak ayrılmaktır. Esasen bu ayrılış tarzı sadece avukat ve savunma makamını değil, aynı zamanda karar ve iddia makamlarını da onurlandıran bir tarzdır" denildi. Avukatların çok büyük bir kısmının kanuni yetki ve sorumluluklarını yerine getirdiğinin ifade edildiği açıklamada, aynı saygı ve nezaketin kimi hakim ve savcılardan görülemediği belirtildi.
Açıklamada, avukatların bir kısım hakim ve savcıların olumsuz tutumu nedeniyle savunma görevini hakkıyla ifa edemediği savunuldu. Açıklamada, "Avukat ve Türkiye Barolar Birliği olarak Yüksek Kurul'dan dileğimiz özelde Eskişehir Adliyesinde olan olay, genelde hakim ve savcılara yönelik eylemler konusunda gösterdiği duyarlılığı, kimi hakim ve savcıların gerek vatandaşlarımıza, gerekse avukatlara yönelik yargı etiğine ve savunma hakkına aykırı eylem ve uygulamaları hususunda yapılan şikayetlerde de göstermesidir" denildi.