TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı, oy çokluğu ile kabul edildi TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı, oy çokluğu ile kabul edildi.


Dün 3 maddesi alt komisyondan gelen metnin kalan bölümü komisyonda ele alındı. Malvarlığının dondurulmasına ilişkin madde, Komisyon'da uzun süre tartışmalara neden oldu. Muhalefet milletvekilleri, hükümetin çıkardığı yasalarla muhalif herkesi terörist kapsamına aldığını ifade ederek, "Şimdi de parasal olarak kıskaca alacaksınız" iddiasında bulundular.

Madde üzerinde söz alan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, yasanın muhalefetin üzerinde tehdit unsuru olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Rektörlerin, milletvekillerinin, bilim adamları ve gazetecilerin silah bağlantısı kurulamaz ama bu insanlar hala özel yetkili mahkemelerde terör suçlusu olarak yargılanıyorsa, Hükümet ile aynı görüşte olmayanlar bu suçtan mahkum edilebilecek. Tasarıyla, 5 yıldan 10 yıla kadar ağır ceza getiriliyor. Bu herkesin üzerinde 'Demokles'in kılıcı' gibi duracak, muhaliflerin üzerinde tehdit unsuru olarak kalacaktır. Başkanlık sistemi dayatmasıyla birleştirildiğinde tam bir diktatörlük ortamı oluşacak."

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ise düzenlemenin ABD'nin isteği ve ihtiyaçlarıyla çıkarılmak istendiğini savundu. MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da, "Düzenlemenin ardından tek bir vatandaşın canının yanmasının vebali üzerimizde olur. İnşallah bundan vatandaşların canını yakan Hadise olmaz" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, milletvekillerinin endişelerinin yersiz olduğunu belirterek, kanunun zaten Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 8. maddesindeki hükümlerinin bulunduğunu hatırlatarak, "Bu kötülükler, aklınızdan geçirdiğiniz senaryolar olacaksa bu tasarıyı yapmaya ihtiyaç yok" diyerek şöyle devam etti:

"Talebi yapan ABD değil, 34 üye ve 2 kurumsal temsilin olduğu FAFT yapısıdır. Buraya kendi rızamızla üye olmuşuz ve anlaşmaya imza koymuşuz. Türkiye'nin terörle mücadele eden bir ülke. 3 gün önce Brüksel'de üçlü toplantı yaptık. Onların İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanları ile bir araya geldik. Onların uluslararası yükümlüklerini yerine getirmediğinden bahisle verimli bir toplantı yaptık. Belçika'nın bundan sonra tutumundan kısmen vazgeçeceği beklentisi içindeyiz. Komiteler kuruldu ve somut adım atılarak sonuç odaklı çalışmaların yapılması kararı alındı.

Türkiye kendi terörle mücadelesinde ihtiyaç duyduğu tedbirleri alma noktasında, uygun delil, belgeleri oluşturmak suretiyle 3. ülkelerden bu talepleri yapabilecek ve tedbirlerin uygulanmasını isteyebilecektir. 3. ülkelerin Türkiye'den talepte bulunması halinde, bunların karşılanması mütekabiliyet esasına bağlanmaktadır. Türkiye kendisine destek vermeyen 3. ülke taleplerini yerine getirmeyebilecektir. Terör evrensel bir illetir. Buna karşı alacağımız tedbirlerin de uluslararası platformlarda ortak tedbirlerle geliştirilmesi zarureti vardır. Böylesi bir platformdan Türkiye'nin kaçma lüksü yoktur. Burada elbette kendi hukukumuzu, ülkemizin menfaatlerini koruyacak tedbirlerin alınması gerekir. Bu tasarı o tedbirleri de kapsıyor."

Görüşmelerin ardından Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda oy çokluğu ile kabul edilerek geçti