Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yerel seçimlerde TC kimlik numarası olmayanların oy kullanamayacağına ilişkin kararı partiler ve seçmenleri zor durumda bırakmıştı. İçişleri Bakanlığı'nca Dışişleri Bakanlığı ve 81 il valiliğine, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanlarının yenilenmesine ilişkin genelge gönderildi.

Nüfus cüzdanlarının, kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ispatlaması yanında, kimliğini ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına ilişkin bilgileri ihtiva eden temel belge olduğu hatırlatıldı.

Nüfus cüzdanlarının bu niteliği sebebiyle bütün resmi ve özel işlemlerde esas alındığına dikkat çekilen genelgede, "Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile nüfus cüzdanı seri ve numarasına dayanılarak pek çok kamu kurumunca işlem yürütüldüğünden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanlarının yenilenmesi vatandaşlarımızın etkin ve hızlı bir şekilde hizmet almasına katkı sağlayacaktır. Bu nedenle; nüfus müdürlüklerine herhangi bir işlem için müracaat eden kişilerin nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunmaması halinde vatandaşlara nüfus cüzdanlarını değiştirmeleri gerektiği bildirilecek ve ilgililerin nüfus cüzdanlarını değiştirmeleri sağlanacaktır." denildi.

SABAH