FETHİYE (AHT)

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Gebeler köyüne tatile gelen bir kadına tecavüz ettikleri öne sürülen sanıkların yargılandığı davanın görülmesine devam edilirken, Türkiye'nin dört bir yanından gelen 100'ü aşkın kadın, adliye binası önünde gösteri yaparak mağdur kadına destek verdi. Pankart açıp slogan atan kadınlar, adliye önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından grup bir temsilcisini duruşma salonuna gönderdi.

KADINLAR POLİSLERDEN GÜÇLÜ ÇIKTI
İçeriden gelen temsilcinin; avukatların talebi doğrultusunda kadınların duruşmayı izleyebileceği kararını aldığını bildirmesiyle yaklaşık 100 kadın duruşma salonuna girmek istedi. Salonda yer olmadığını belirten polisler ise kadınları durdurmak için adliye kapısını kapattı. Bunun üzerine kadınlar, polislerle sürgülü kapıyı açmak için mücadeleye başladı. Polisler kadınlara direnemeyince bu kez devreye çevik kuvvet polisleri girdi. Kapıyı kapalı tutmakta zorlanan polisler, içeriye 20 kişinin alınması konusunda kadınlarla anlaşma yapmak zorunda kaldı. Bunun üzerine duruşmayı izlemek üzere kadınların seçtiği 20 kişi duruşma salonuna alındı. Dışarıda kalan kadınlar ise adliyenin etrafında sloganlar atarak mağdur olduğunu iddia ettikleri kadına destek oldu. Zaman zaman Kürtçe olarak "Yaşasın kadın dayanışması", "Sessiz kalma, suça ortak olma", "Tecavüzcüleri korumak, tecavüze ortak olmaktır", "Yargı, tecavüzü koruma, sahip çıkma, yargıla" sloganları attı.

Müşteki B.S.'yi 20 kadın avukatın temsil ettiği duruşmada haklarında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve nitelikli cinsel saldırı" suçundan dava açılan tutuksuz sanıklar M.K., G.K., A.N.O., V.K., S.K. ve V.K. hazır bulundu. Kamu görevlisi A.N.O. ifadesinde mağdure B.S. ile arasında iddia edildiği şekilde herhangi bir olayın geçmediğini, M.K.'nın kız arkadaşı olduğunu bildiğini belirtip, "Eğer ortada bir tecavüz olayı varsa bize karşı yapılmaktadır. Hakkımızda sosyal bir kampanya yürütülüyor" dedi. M.K. da B.S. ile kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girdiğini savundu.

DAVA SÜRECİ NASIL BAŞLADI?
2007 yılı haziran ayında Fethiye'nin Gebeler köyündeki kaplıcaya gelen 25 yaşındaki B.S. adlı kadın, M.K. tarafından meyve suyuyla bayıltıldığını, kendisine 7 kişi tarafından tecavüz edildiğini söyleyerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık bir ay sonra da M.K.'nın evinde arama yaptı, ancak tecavüz iddiasına ilişkin herhangi bir bulguya ulaşamadı. Genç kadının Adli Tıp Kurumu'ndan aldığı raporda "travma sonrası stres bozukluğu" tespiti yapıldı. Savcılık delil yetersizliğinden şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verdi. Kadının takipsizlik kararına yaptığı itiraz Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilince, avukatları kararın kaldırılması ve şüpheliler hakkında dava açılması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Adalet Bakanlığı Yargıtay'a yaptığı başvuru sonucu dava açılmasına karar verildi. Aralarında milli eğitim müfettişi ve emekli öğretmenlerin de bulunduğu 7 kişi Fethiye 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.