ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yeni Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) bağlı çalışacak Teftiş Kurulu’na hakim ve savcılar hakkında dinleme kararı aldırabilme yetkisi verilmesiyle ilgili eleştirilere yanıt verirken “Yönetmelikle yapılan dinlemeyi kabul etmeyen Danıştayın talebi yerine getirilmiş oldu” dedi. Anayasa değişikliğiyle  HSYK kararlarına yargı yolunun açıldığını vurgulayan Ergin, bu hakkın geriye doğru sürdürülebileceğini söyledi. Bu mümkün olursa emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın adına iddianamede yer verince HSYK tarafından meslekten uzaklaştırılan savcı Ferhat Sarıkaya’ya da mesleğe dönme yolu açılabilir.
Şaşmaz Açık Cezaevinde, tutuklu ve hükümlülerin yaptığı ürünlerin satıldığı mağazanın açılışının ardından gazetecilerle sohbet eden Ergin, Anayasa değişikliğinin rdından, daha önce HSYK kararıyla meslekten ihraç edilen hakim ve savcıların mesleğe dönüp dönmeyeceğine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: “HSYK’nın ihraç kararlarına karşı dava açma olanağı getiren Anayasa değişikliği lehe durum yaratacağından ilgili kişilere HSYK’ya yeniden başvuru imkanı doğuyor. Kurul, bu konuda yeni bir karar verecek. Bu karara karşı yargı yoluna gidebilirler. Böylece Şemdinli iddianamesini hazırladığı için meslekten ihraç edilen Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın yararlanıp yararlanmayacağına da yargı karar verecek.”
Ergin, yeni HSYK’ya bağlı çalışacak Teftiş Kurulu’nun hakim ve savcılar hakkında dinleme kararı aldırabileceğine dair haberleri değerlendirirken de şunları söyledi: “Teftiş Kurulu müfettişleri soruşturmalarında doğrudan dinleme yapamayacak, mahkemeden karar çıkması gerekecek. Müfettişler adli soruşturma yapacakları için kararı da mahkemeden alacakları için bizim açımızdan bir problem yok. Süreç içerisinde de gelen değerlendirmeleri alacağımızı söylemiştik. Bunları 10 gün sonra da değerlendireceğiz.”
Daha önce Teftiş Kurulu müfettişlerinin yönetmelik uyarınca dinleme yapmalarının doğru olmadığı yönünde bir karar verdiğinin anımsatılması üzerine de Ergin, “Danıştayın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma ve iptal kararı, ‘bu yönetmelikle olmasın, yasal dayanağı olsun’ şeklindeydi. Şimdi yasal dayanak sağlanıyor. Geçmişten gelen uygulamalara bakıldığında müfettişlerin bu yetkisinin bulunduğu kabul edilmişti ama Danıştay’ın son kararı doğrultusunda kanuna bu yazılmak suretiyle Danıştayın talebi de yerine getirilmiş oldu” diye konuştu.
Ergin, HSYK üyeliğine Adalet Bakanlığı bürokratlarından aday olup olamayacağının sorulması üzerine de Bakanlığın kimseye bu hakkınızı kullanmayın deme yetkisi bulunmadığını söyledi.

Mahkuma cenaze izni
Ergin, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal’in babasının cenaze törenine katılmaması üzerine gündeme gelen, tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının cenaze törenine katılabilmeleri için bir çalışma sürdürdüklerini söyledi. Bakan Ergin,“Cezaevi mevzuatını gözden geçirdiğimiz bir çalışmamız var. Özellikle tutuklu ve hükümlülerin bir yakınlarını kaybettiğinde cenazelerine katılmaları konusuna bakıyoruz. Çünkü tutuklular hiç çıkamıyor, hükümlüler ise sınırlı durumlarda gidebiliyor” dedi. Ergin, F tipi cezaevlerinde, tutuklu ve hükümlülerin bir araya gelmelerini düzenleyen genelge hükümlerinin uygulanmadığı iddiaları için de “Fiziki mekanların elverdiği ölçüde bu hakkı kullandırıyoruz” dedi. (Radikal)