Balyoz sanıkları arasında yer alan generaller Halil Helvacıoğlu, Gürbüz Kaya ve Abdullah Gavremoğlu'yla ilgili Yüksek Askeri Şura kararı, ilginç bir yöntemle değiştirilmeye çalışılıyor. Terfilerin onaylanmaması üzerine devreye sokulan Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bu gelişmeye askeri hukukçulardan tepki geldi. AYİM'in eski hâkimlerinden emekli Yarbay Veysi Savaş, kararı 'danışıklı dövüş' olarak nitelendiriyor ve yaşananların anlaşılması için yargılamanın hızına bakılmasını istiyor. Hukukçu Albay Durmuş Türemen de, kararın istenmeyen sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuyor. "Genelkurmay hükümetlere karşı mahkemeyi kullanacaktır." diyen Türemen, AYİM'in daha önce bu itirazları kabul etmediğini hatırlatıyor.

Balyoz sanıkları arasında yer alan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfilerinin Yüksek Askerî Şûra'da (YAŞ) onaylanmaması sebebiyle açtıkları davada Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) yürütmeyi durdurma kararı vermesi tepki çekti. Hukukçu Albay Durmuş Türemen, Kararın, sivil iradenin terfi etmesini istemediği generallerin AYİM vasıtasıyla istediği rütbeyi verilebileceği anlamına geldiğini söylüyor. Genelkurmay'ın bu kararı içtihat haline getirip, ileriki zamanlarda hükümetlere karşı mahkemeyi kullanabileceğini kaydeden Türemen, bu anlayışın beraberinde birçok tartışmayı getireceğini vurguluyor. Anayasa değişikliğinin yakın bir zaman önce kabul edildiğini belirten emekli Albay Türemen, yasaların nasıl uygulanacağına dair kanun ve yönetmenlikler çıkmamasına rağmen AYİM'in, jet hızıyla böyle bir karar vermesini de manidar buluyor. Türemen, YAŞ birlikte başlayan ve bugüne kadar devam eden tartışmaların sebebi olarak Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü işaret ediyor. Gönül'ün, kendisine tanınan yasal hakları gerektiği gibi kullanamadığını hatırlatan Türemen şöyle devam ediyor: "Bu sürecin tek sorumlusu yasaların kendisine verdiği yetkiyi kullanamayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'dür. YAŞ'tan önce bu komutanların terfi edeceğini ima etmişti. YAŞ'tan sonra da terfi almayan bu komutanların nasıl davranmaları gerektiği konusunda yol gösterdi."

Eski AYİM hâkimlerinden emekli Yarbay Veysi Savaş da, mahkemeden çıkan kararı 'danışıklı dövüş' olarak nitelendirdi. "Yargılama hızına bakılırsa, yaşananlar daha kolay anlaşılır." diyen Savaş, AYİM'in kapatılması gerektiğini savundu. Alınan kararın bundan sonraki YAŞ toplantılarında sivil iradenin elini kolunu bağlayacağını vurgulayan Savaş, "Genelkurmay artık, hükümetlerin karşısında mahkemeyi kullanacak. Sivil iradenin terfi etmemesini istediği generallere AYİM vasıtasıyla rütbe takacak." ifadelerini kullandı. Eski AYİM hâkimi emekli Yarbay Savaş, geçtiğimiz gün Zaman'ın gündeme getirdiği Milli Savunma Bakanlığı'nın mahkemeye gönderdiği savunmanın çok iyi incelenmesi gerektiğini dile getiriyor. (Zaman)