ANKARA - Başkent Ankara bu sabah saatlerinde büyük bir patlamayla sarsıldı.

Kumrular Caddesi'nde bulunan Çankaya Kaymakamlığı önündeki bir araçta büyük patlama meydana geldi.

Patlamanın gerçekleştiği araç paramparça oldu. Patlama, park halindeki 6 aracın da yanmasına yol açtı.

Patlamanın olduğu caddede bulunan birçok ev ve işyerinin de camları kırıldı. Olayın ardından bölgeye çok sayıda ambulans gönderildi.

Patlamada 10'un üzerinde yaralı olduğu bilgisi haber merkezlerine ulaştı.

İKİNCİ BOMBA ALARMI
Patlama sonrasında vatandaşlar olay yerine akın ederken, ikinci bir patlama ihtimali üzerine cadde güvenlik şeridi içine alındı.

Bölgeye vatandaşlar ve gazetecilerin girmesine izin verilmedi. Olay yerine gelen bomba imha ekipleri, eğitimli köpeklerle çevrede incelemeler yaptı.

OKULA TAHLİYE
Patlama, olay yerinin yakınında bulunan Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda paniğe neden oldu. Söz konusu okul, öğrenciler tenefüse çıktığı sırada tahliye edildi.

Patlamadan sonra ilk fotoğraflar

BAŞBAKANLIK’A 200 METRE UZAKLIKTA
Patlamanın meydana geldiği kaymakamlığın Başbakanlık'a 200 metre uzaklıkta olması terör eylemi şüphesini de gündeme getirdi.

Bölgede bazı devlet kurumları da bulunuyor.

CADDE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ
Bu arada, patlamanın ardından gökyüzünü kaplayan siyah duman, kentin birçok noktasından görüldü.

Çok sayıda aracın yandığı cadde, adeta savaş alanına döndü.

İtfaiye ekipleri, yanan araçlara müdahale ederek alevleri söndürdü.

YARALILAR TEDAVİ ALTINDA
Öte yandan, olayda yaralanların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam ediyor.

Yaralıların bazıları acil serviste bulunurken, patlama sırasında alevler içinde kalan bazı yaralılar da yanık servisinde tedavi ediliyor.

Patlamadan sonra ilk fotoğraflar


NTV MUHABİRİ DÜNYAYA DUYURDU
Dünya medyasının da “flaş haber” olarak geçtiği patlamada ölü ve yaralı sayısıyla ilgili çelişkili bilgiler geldi.

Olay yerine ilk ulaşan gazetecilerden NTV muhabiri Gökhan Gerçek, patlamayla ilgili bilgileri canlı yayında duyurdu. Gerçek, yayında 2 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ancak bu açıklama uzun süre yetkililer tarafından doğrulanmadı.

Yetkililerin canlı bomba ihtimali nedeniyle ölü sayısı hakkında erken bilgi vermek istemediği öğrenildi.

YETKİLİLER OLAY YERİNDE
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık olay yerinde giderek incelemelerde bulundu.

İLK AÇIKLAMA: CAN KAYBI YAŞANMADI
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, olayda can kaybının olmadığını söyledi.

15 kişinin yaralandığını belirten Atalay, “Patlamanın tüpgazdan mı başka bir şeyden mi olduğu araştırılıyor” dedi.

ARINÇ ‘BOMBA’ DEDİ
Olayda bomba kullanıldığını ilk telaffuz eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu.

Saat 13.00 civarında TRT Avaz’ın açılış programına katılan Arınç, kendisine verilen bilgi notuyla olayı öğrendiğini belirterek, “Patlama sonucunda araç yanmış, içinde bomba olduğu tespit edilmiş veya biliniyor” dedi.

GÜL ALMANYA’DAN AÇIKLADI
Patlamada ölü olup olmadığı konusundaki belirsizlik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Almanya’dan saat 14.00 civarında yaptığı açıklamayla dağıldı.

Olayın terör saldırısı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: ''İnsanlıktan hiç nasibini almamış insanların, sivil insanlara karşı nasıl terör uyguladığını ve Ankara'da bir saldırı yaptıklarını öğrendim. Hayatını kaybedenler var. Onlara başsağlığı diliyorum ve bu terörü şiddetle ve nefretle telin ediyorum.”

İÇİŞLERİ BAKANI: ÜÇ KİŞİ ÖLDÜ
Patlamada kaç kişinin öldüğünü İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin saat 15.00 civarında açıkladı.

Bakan Şahin, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkililerinin yaptıkları bina içi incelemede, sokakta ve caddede can kaybımız yoktu. Ancak binaların içinde yapılan incelemelerde intikal eden ön bilgilere göre, 3 adet maalesef vatandaşımızın patlamadan dolayı can kaybına maruz kaldığı bilgisi var elimizde'' dedi.

İdris Naim Şahin, patlama sonucu 5 kişinin ağır olmak üzere 15 kişinin yaralandığını kaydetti.

Patlamanın ''06 BS 099'' plakalı araçta meydana geldiğini açıklayan Şahin, ''LPG’li bu araç 13 Eylül'de devri alınmadan satın alınmış, parası verilerek satın alınmış bir araç ama henüz noter devri yapılamamış'' dedi.

Terörün herkesi hedef aldığını ifade eden Şahin, şunları söyledi: “Cadde araç parkının, insan hareketinin yoğun olduğu bir yer. Patlamayla daha çok insana zarar verme hedefinin gözetildiği görülüyor. Onun dışında başka bir amaç şu anda düşünülmüyor.”

BAŞSAVCILIK: TERÖR SALDIRISI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, olayın terör saldırısı olduğunu açıkladı.

Başsavcılığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Bir araç içerisine yerleştirilen parça tesirli bir bombanın patlatılması sonucu henüz kimlikleri tespit edilemeyen birisi bayan 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3'ü ağır toplam 34 vatandaşımız yaralanmıştır.

Araç ve yaya trafiğinin yoğun olarak yaşandığı bir bölgede parça tesirli bir bombanın patlatılması suretiyle büyük can ve mal kaybına neden olacak bir eylemin yapılması, terör eylemi olarak değerlendirilmiştir.''

ÇİÇEK: HAİN ELLER KIZILAY’DA BOY GÖSTERDİ
Yazılı bir mesaj yayımlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''toplumsal huzuru bozmak isteyen hain ellerin bu sefer de Kızılay'da boy gösterdiğini'' ifade etti.

Çiçek, şunları kaydetti: ''Yüzlerce çocuğumuzun öğrenim gördüğü bir ilkokulun yanında, vatandaşlarımızın yoğun olduğu bir saatte binek otomobiline konulan bomba düzeneğiyle saldırıyı gerçekleştiren hain eller, 3 vatandaşımızın yaşamını yitirmesine ve 15 vatandaşımızın da yaralanmasına neden olmuşlardır.”

Patlamadan sonra ilk fotoğraflar

TÜPGAZ İDDİASI
Öte yandan, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, olayın hemen ardından yaptığı açıklamada, görgü tanıklarının bir tüpgazın binadan aşağıya atıldığını gördüklerini söylediklerini aktardı.

Tanık, “Tüpgazın LPG’li bir aracın üzerine düşmesi sonucu patlamanın olduğu söyleniyor” diye konuştu.

Tüpgaz iddiasının kendilerine de geldiğini söyleyen Vali Alaaddin Yüksel de “Bir dönerciden atılan tüpün patladığı belirtiliyor” diye konuştu.



ntvmsnbc ve Ajanslar

Fotoğraflar: Milliyet