İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan, Devlet Güvenlik Mahkemelerinde (DGM) 2003'te bin 542 kişiye ceza verilirken, 2009'da özel yetkili mahkemelerde 14 bin 633 kişiye ceza verildiğini bildirdi.

Türkdoğan, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi bir grup avukat ile birlikte adli yılın açılışı dolayısıyla adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Türkdoğan, özel yetkili mahkemelerin anayasal dayanaklarının olmadığını öne sürerek bu mahkemelerin kaldırılması gerektiğini savundu. Özel yetkili mahkemeler kurulmadan önce, 2003'te DGM'lerde bin 542 kişiye ceza verildiğini kaydeden Türkdoğan, 2009'da özel yetkili mahkemelerde görülen davalarda ise 14 bin 633 kişiye ceza verildiğini ifade etti.

Terörle Mücadele Kanunu hükümlerini dünyada en fazla çalıştıran ülkenin Türkiye olduğunu ileri süren Türkdoğan, "Toplumsal muhalefet üzerindeki baskılar, artık yargı yoluyla yapılıyor. Terör yasaları, 1 buçuk milyar nüfusu olan Çin'den bile daha fazla uygulanıyor" diye konuştu.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise hukuk alanında "yeni adliye binaları dışında ileri giden uygulamaların olmadığını" savunarak, "Yürütme ve yargının, yürütmenin lehine iç içe geçtiğini görüyoruz" dedi.

Özel yetkili mahkemelerin ileri derecede siyasallaştığını öne süren Kozağaçlı, terörle ilgili davaların yoğunluğuna dikkati çekerek, "Dünyada en çok teröriste sahip olan ülke Türkiye midir?" diye sordu.



AA