Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu açılış toplantıları vesilesiyle geldiği New York'ta ABD Başkanı Barack Obama ile ikili bir görüşme de gerçekleştirdi. Obama, Waldorf Astoria Oteli'ndeki görüşmenin başında Erdoğan'la gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara'da dün 3 kişinin ölümüne 34 kişinin de yaralanmasına sebep olan terör saldırısını kınayarak, başsağlığı diledi.

Obama, "Bu olaylar bize dünyanın her yerinde terörün var olduğunu hatırlattı. Türkiye ve ABD'nin teröre karşı güçlü ortaklığı sürecek." dedi. Siirt'te dün 4 kadının öldüğü saldırıyı da hatırlatan Başbakan Erdoğan da ''Terörle mücadeleyi birlikte vereceğiz, gerek teknolojik noktada gerekse planlama, projelendirme noktasında, müşterek atmamız gereken adımlar var. Ki bu noktada terör örgütlerine karşı müşterek adımımız devam ediyor, bundan sonra da devam edecek.'' dedi. ABD Başkanı Obama, ayrıca Afganistan ve Libya konusunda verdiği destekten ötürü Erdoğan'a teşekkür etti. Erdoğan ise ''Son dönemde Mısır, Tunus, Libya'yı kapsayan ziyaretlerimiz ve bunun dışında yine Afganistan'daki birlikteliğimiz, Irak'taki gelişmelerin değerlendirilmesi, bunlar bizim müşterek attığımız adımlar oluyor. Temennim odur ki Türkiye ile ABD arasındaki bu model ortaklık neticesini vererek, bundan sonra da devam etsin.'' temennisinde bulundu.

Görüşmede iki ülkenin ortak gündeminde Ortadoğu barışı, Suriye, NATO füze kalkanı gibi konular yer aldı. Son dönemlerde iyice gerginleşen Türkiye-İsrail ve Türkiye-Kıbrıs Rum Kesimi ilişkileri de gündemde öne çıkan önemli başlıklardan. Beyaz Saray'da Obama'nın milli güvenlik danışman yardımcılarından Ben Rhodes, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan'ın 'görüşecek çok şeyi' olduğunu söyledi. Rhodes, Türkiye'nin Libya ve Suriye'de ve füze savunma sistemiyle ilgili konularda 'kilit rol' oynadığını belirtti. Gündemde Ortadoğu barışının da olduğunu ekledi. Görüşmede, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton da hazır bulundu.

Erdoğan ve Obama ikili görüşmenin öncesinde dün New York'ta iki uluslararası toplantıya katıldı. Erdoğan, Barack Obama ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousef'in eşbaşkanlığında ''Açık Yönetim Ortaklığı'' adıyla kurulan yeni uluslararası platformun resmî açılış töreninde hazır bulundu. Başbakan, Libya'nın Dostları Grubu Toplantısı'nda da konuşma yaparak geçtiğimiz hafta Mısır, Tunus ve Libya'ya düzenlediği Arap Baharı turuna ilişkin izlenimlerini aktardı. Değişim sürecinden geçen Libya'nın demokratik olarak yeniden inşası için uluslararası toplumdan destek istedi.


Zaman