MUSTAFA GÜN, SİNAN GÜL 
Olay sırasında oksijen maskeleri açılrken kısa süreli panik yaşandı. THY, filoya geçen yıl katılan ve garanti süresi devam eden uçak için üretici firma Boeing’ten tazminat talep edecek.
 
Olay dün THY’nin, Şanghay-İstanbul seferi sırasında meydana geldi. Boeing 777-300ER tipi uçakta, Türkiye hava sahasına girdikten sonra kabin basıncı düştü. İkazla birlikte oksijen maskeleri açıldı. Kabin memurlarının uyarısıyla uçaktaki 270 yolcu oksijen maskelerini  taktı ve dakikalarca o şekilde uçtu. Uçağın kaptan pilotu, kabin basıncındaki arıza nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanı’na inme kararı aldı. Bir süre alçak irtifada uçuş gerçekleştiren uçak, dün saat 04.30’da Ankara Esenboğa Havalimanı’na sorunsuz iniş yaptı. Terminale alınan yolcular, İstanbul’dan gönderilen uçaklarla Atatürk Havalimanı’na ulaştırıldı. Kabin basıncı arızası yaşayan B 777-300 ER tipi uçak, alçak uçuşla dün sabah saatlerinde İstanbul’a yolcusuz geldi. Uçak bakım için THY Teknik Hangarı’na çekilirken, arızanın giderilmesinden sonra uçağın aynı gün 09.20’de yapılacak İstanbul-Dubai uçuşuna verildiği öğrenildi.
 
Uçağın garantisi devam ediyor
 
THY yetkilileri, uçaktaki basınçlandırma sistemini ayarlayan valfte arıza yaşandığını belirterek, valfın açık kalması nedeniyle basınç sisteminin düştüğünü söyledi. Uçağın geçen yıl şubatta filoya girdiğini ifade eden yetkililer, garanti süresinin devam etmesi nedeniyle zararın üretici firma Boeing’den tazmin edileceğini bildirdi.
 
Uçakta bulunan yolculardan Hakan Sepetçi, kabin basıncının düşmesinden yaklaşık 40 dakika sonra Ankara’ya iniş yaptıklarını belirtti. Sepetçi, “Oksijen maskeleri açıldıktan sonra ilk anda kısa bir panik oldu. Ancak görevli arkadaşlar bu konuda hassas davranıp insanların paniğe kapılmasını önledi. Maskeleri kullanmamızı istediler.” dedi. Bir anda maskelerin düştüğünü söyleyen Kadir Acar da yaşananları şöyle anlattı: “İlk önce kulaklarımız tıkanmaya başladı. Daha sonra maskeler düştü. Pilot anons yaptı. Kabin basıncını ayarlayan sistem arıza yapmış. Panik oluşmadı. Herhangi bir rahatsızlanan olmadı.” Müslüm Güneş ise, oksijen maskeleri açıldıktan sonra taktıklarını, pilotun herkesi teselli ettiğini söyledi.