Türkiye'de ilk kez uygulanacak projeyle Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi öğrencilerine, ABD'nin saygın üniversitelerinden Yale Üniversitesi'ndeki gibi ilaç keşfi ve geliştirilmesi eğitimi verilecek.

Dünyada'da ilk kez Merck Sharp Dohme (MSD) İlaçları'nın Yale Üniversitesi ile yaptığı işbirliğiyle hayata geçirilen projenin, Türkiye'den HÜ Tıp Fakültesi ile de başlatılmasına karar verildi.

Merc Araştırmacı Çalışmaları Programı ve Bilimsel Eğitim Grubu Başkanı Dr. Marcelo Bigal ile HÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarp Saraç, öğrencilere verilecek ''İlaç Keşfi ve Geliştirilmesi'' eğitimiyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Dünyada yaşanan gelişmeler çerçevesinde, ilaç sektörünün bilim adamlarıyla çalışma zorunluluğu doğduğunu ifade eden Bigal, tıp öğrencilerine yönelik bu eğitimin ticari bir amaç taşımadığını, bilimsel araştırmaya odaklı olduğunu söyledi.

Bu projeyle akademik çevrelere yeni ilaç keşfi için destek sağlandığını anlatan Bigal, ''Türkiye, sahip olduğu eğitimli iş gücü ve yapılandırılmış bilimsel çevresiyle avantajlı bir konuma sahip. HÜ Tıp Fakültesi de bu alanda çok önemli bir isim. Hedefimiz, en gelişmiş bilgi ve teknolojiyi uzmanlarla buluşturmak'' şeklinde konuştu.

Bu projenin hem tıp öğrencilerine hem de Türkiye'ye destek sağlayacağını belirten Bigal, Türkiye'nin bu sayede bu alanda rekabet edebilecek bir konuma gelebileceğini bildirdi.

Projenin, bunun ilk adımı olacağını, buna başka projelerin de ekleneceğini vurgulayan Bigal, projeyle ilgili şu bilgileri aktardı:

''Hedefimiz, uzun vadede yeni ilaç geliştirilmesi ve Türkiye'nin bu alanda dünyaya katkı sağlaması. Bizim ilaç geliştirme konusunda bilgimiz var, Türkiye'nin de bilgi birikimi ve imkanları mevcut. Türkiye'de Yale Projesini değil, Hacettepe Tıp Projesini hayata geçirmek istiyoruz. Burada hedefimiz, öğrencilerin dikkatini bu alana çekmek ve motivasyon sağlamak. Belki bu eğitimi alanların tümü ilaç geliştirmeye ilgi duymayacak, ama içlerinden bir bölümünün bu alana ilgi duyup ilaç araştırmasına yönelmesi mümkün olabilecek.''

''Bu proje için neden Türkiye'nin seçildiği?'' sorusu üzerine Bigal, ''Yale'deki programın başarısını görünce diğer ülkelerdeki temsilciliklerimize, benzer projeleri uygulayıp uygulayamayacaklarını sorduk. Türkiye'den HÜ ile böyle bir projeyi hayata geçirmenin çok faydalı olacağı bildirildi. Türkiye'deki ortam, bunun için son derece uygun olduğundan projeyi burada da hayata geçirmeye karar verdik'' dedi.

HÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarp Saraç da tıp fakültesinde halen ilaç geliştirilmesine yönelik bir eğitim programı uygulanmadığını, proje için Hacettepe Tıp'ın seçilmesinin kendilerini gururlandırdığını ifade etti.

Uzun vadede sistemin iyi işlediğinin görülmesiyle, buna devlet desteğinin de söz konusu olabileceğini kaydeden Saraç, Türkiye'de akraba evliliklerinin yaygın olması nedeniyle genetik hastalıklar ve enfeksiyon hastalıklarına karşı yeni ilaç geliştirilmesi üzerinde çalışılabileceğini bildirdi.

Üniversitelerdeki uzmanların bu çalışmaları yapmak üzere motive edilmesinin önemine işaret eden Saraç, ''Türkiye'de şu anda hekimler kolay bir dönemden geçmiyor. Özlük haklarında bu yönde iyileştirme yapılması, araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesi halinde, bu konuda bir gelişme sağlanabilir. Araştırmanın teşvik edilmesi ülkemiz açısından bir artı değer olacaktır'' şeklinde konuştu.

MSD Türkiye Genel Müdürü Muhittin Bilgütay da Türkiye'nin mevcut olanlardan daha fazla AR-GE yatırımı çekebileceğini belirterek, bunun için ülkede uygun zemmin bulunduğunu söyledi.

İlaç sektörünün, dünyada en fazla AR-GE yatırımı yapan şirket olduğunu ifade eden Bilgütay, ''Türkiye'de ilaç alanında 50 milyon dolarlık bir AR-GE yatırımı mevcut. Bu rakam 1 milyar dolara çıkabilir'' diye konuştu.

hurriyet.futbol 
fotomac.futbol
sabah.futbol  
star.futbol 
ntvspor.futbol
misli.futbol  
sahadan.futbol 
bahisci.futbol 
milliyet.futbol 
radikal.futbol
passoligkart.futbol
passolig.futbol

bloomberght.tv

reutersturkiye.com
reutersturkce.com
reutersturkey.com
reutershaber.com
reutersenglish.com
reutersturkcehaber.com
reutershaberajansi.com
reutersturkiyehaberajansi.com
reutersphotos.com
reutersvideo.com
reuterseconomy.com
reutersbusiness.com
reutersamerica.com
reuterseurope.com
reutersunitedkingdom.com
reutersrussia.com
thomsonreutersturkiye.com
thomsonreutersturkcehaber.com
thomsonreutershaber.com
thomsonreutersturkce.com
reutersturkiyehaberservisi.com
reutersturkcehaberservisi.com
reutershaberservisi.com