-HALUK KOÇ TUTUKLU ÖĞRENCİLERİ SORDU-

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, "Son yıllarda şiddet içermeyen öğrenci eylemlerinde çok sayıda öğrencinin gözaltına alınarak tutuklandığını ve hapiste olduklarını biliyoruz. Son 5 yılda bu tür gösteriler sonucu kaç öğrenci gözaltına alınarak tutuklanmışlardır? Bu öğrencilerin tutuklu kaldıkları süreler ne kadardır?" diye sordu.

-ADALET BAKANI: "MÜDAHALEDE BULUNULMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ"-

Soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ceza Muhakemesi Kanununun "Tutuklama nedenleri" kenar başlıklı 100. maddesinde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında mahkemece tutuklama kararı verilebileceğine işaret ederek, "Belirtilen düzenlemeler çerçevesinde işlenen suç sebebiyle yürütülecek soruşturma veya görülecek davayla ilgili olarak tüm yetki ve sorumluluk yargı mercilerine ait olup, bakanlığımız veya herhangi bir makam, organ, merci veya kişi tarafından müdahalede bulunulması söz konusu olamaz" dedi.

-TASARIYI HATIRLATTI-

Adalet Bakanı, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın, Ceza Muhakemesi Kanununun 101. maddesinin ikinci fıkrasında değişiklik öngören çerçeve 76. maddesinde; hakim veya mahkemenin, tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu husustaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin verdiği kararlarda kuvvetli suç şüphesini, tutuklama nedenlerinin varlığını, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu gösteren delilleri somut olgularla gerekçelendirerek açıkça göstereceğinin düzenlendiğini ifade etti.

-CEZA İNFAZ KURUMLARINDA ÖRGÜN YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMINA DEVAM EDEN TUTUKLU ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ SAYISI 209-

Ceza infaz kurumlarında, örgün yüksek öğretim programına devam eden tutuklu üniversite öğrenci sayısının 209 olduğunu bildiren Bakan Ergin, "2 Ocak 2012 tarihi itibarıyla 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında tutuklu bulunan öğrenci sayısının 22; öğrenciliği devam ederken tutuklananların suçlarının sırasıyla terör, cinsel suçlar, adam öldürme, uyuşturucu, yağma/gasp, hırsızlık, yaralama, sahtecilik, adam öldürmeye teşebbüs, dolandırıcılık olduğu anlaşılmıştır" dedi.
İçişleri Bakanlığının 9 Şubat 2012 tarihli yazısını hatırlatan Ergin, "2007-2011 yılları arasında ülke genelinde meydana gelen öğrenci olaylarında 249 öğrencinin gözaltına alındığı, 12'sinin sevk edildikleri makamlarca tutuklandığı bildirilmiştir" dedi. (ANKA)